Overdag pakketjes bezorgen en 's avonds achter de bar: 5 procent van de Nederlanders heeft twee banen. Sommige mensen hebben een extra baan nodig om rond te komen, anderen vinden het gewoon fijn om er iets naast te doen. Het platform Second Job helpt werknemers specifiek aan een tweede baan.
In de Verenigde Staten is het de normaalste zaak van de wereld: je hebt een baantje overdag en eentje in de avond. Helaas vaak uit noodzaak om de eindjes aan elkaar te knopen. Hier in Nederland is het nog niet zo normaal. Meestal heb je gewoon één baan met vaste uren. Maar wat als je meer wil werken maar jouw baas geen uren meer voor je heeft?
Voor dat probleem heeft Edwin Schaap van Secondjob.nl een oplossing. "Er zijn heel veel mensen die meer uren willen werken, of die niet specifiek maar bij één werkgever carrière willen maken", zegt hij tegen EditieNL. "Je kan een baan hebben waar je voor geleerd hebt, maar je kunt daarnaast ook prima nog een baan in de horeca hebben, voor je sociale contacten."

Toch moet je wel een beetje oppassen dat je niet te veel gaat werken. Daarom richt Schaap zich ook niet op mensen die al een fulltime baan hebben. "Wij richten ons echt op mensen met een deeltijdbaan die wel meer uren willen werken maar waar de baas geen extra uren heeft." Je mag namelijk maar 48 uur per week werken.
Nieuwe regels
Vanaf augustus wordt de regelgeving gunstiger voor iedereen die een tweede baan wil. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen legt uit hoe dat zit. "Nu is het zo dat in veel contracten een verbod staat op nevenwerkzaamheden. Maar dat gaat veranderen." Alleen in specifieke gevallen mag de werkgever het verbieden om bijvoorbeeld voor de concurrent te werken. "Als jij op de financiële afdeling van Feyenoord werkt mag je niet ook nog bij Ajax werken."

De reden dat de regelgeving wordt aangepast is omdat er steeds meer nieuwe vormen zijn in de arbeidswereld. "Er zijn veel meer flexibele banen – in de bezorgwereld bijvoorbeeld – waar je niet altijd genoeg verdient en waar je dus een tweede baan nodig hebt."
Loonheffing
Wel is het volgens Van Gelderen goed om voordat je een tweede baan aanneemt even goed naar de loonheffingskorting te kijken. "Deze krijg je namelijk maar één keer. Bij een tweede werkgever houd je dus misschien netto wat minder over."
Volgens Schaap staat dit op de politieke agenda. Tot die tijd moet de werknemer de loonheffing maar zien als een spaarpotje. "De belastingdienst gooit gelukkig aan het eind van het jaar alles op een hoop. Dus de teveel betaalde belasting van je tweede baan krijg je dan weer terug."