Ga naar de inhoud
Troponine-meting

Veel onnodige spoedritten bij hartinfarcten: 'Ambulance is traumatisch'

Met behulp van een troponine-meting kan thuis al ingeschat worden of iemand de ambulance in moet Beeld © EditieNL

Mensen met hartklachten worden vaak onnodig met de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van cardioloog Cyril Camaro van het Radboudumc. Hij pleit voor een nieuw soort analyse waarmee ongeveer de helft van de spoedritten bespaard kunnen blijven.

Veel mensen die met de ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd met het idee dat zij een ernstig hartprobleem hebben, blijken er in werkelijkheid niet zo slecht aan toe te zijn. Ambulancepersoneel zou daarom beter onderzoek moeten doen voordat ze een patiënt in de auto meenemen. Dat tonen onderzoeken in verschillende regio's in Nederland aan.

Laag risico

Voor het onderzoek van cardioloog Camaro wordt gekeken wat er zou gebeuren als patiënten met hartklachten vaker thuisblijven. "Wat doet het als deze mensen niet meegaan naar het ziekenhuis? Wat draagt dat bij aan het kwaliteit van leven? En kunnen ze hun leven weer goed oppakken? Dit was nog nooit eerder uitgezocht", zegt Camaro EditieNL. Hij hoopt zijn onderzoek deze zomer af te ronden.

Petra
Lees ook:
Petra rijdt op de eerste Dierenambulance-bakfiets van Nederland

Als de nieuwe hartklachtanalyse doorgevoerd mag worden, kan ongeveer de helft van de patiënten voortaan thuisblijven. "Zij hebben geen acute hartaanval. Bij hen kun je eenvoudig en thuis een hartaanval uitsluiten." 

Dit kan bepaald worden met behulp van een troponine-meting. "Troponine is een eiwit dat vrijkomt in het hart als er zuurstofschade is", vertelt Rudolf Tolsma, verpleegkundig specialist bij Ambulance IJsselland. "Dat was vroeger alleen in het ziekenhuis te bepalen, maar tegenwoordig zijn er draagbare apparaten op de markt. Daarmee wordt het mogelijk om bij mensen thuis al zo'n meting te doen en te bepalen of iemand mee moet met de ambulance." 

Kostenbesparing

Als de patiënt voortaan thuis kan blijven is dat niet alleen fijn voor hem- of haarzelf – een rit in de ambulance kan traumatisch zijn – maar scheelt ook een hoop kosten. "Het kan makkelijk 36 miljoen schelen als dit landelijk wordt geïmplementeerd", vertelt cardioloog Camaro. "En de zorgkosten lopen nog altijd op, dus die moeten we zien te drukken. Daarom kijken we naar een manier om ambulances doelmatiger in te zetten." 

Rob
Lees ook:
Rob is één van honderdduizenden hartpatiënten die baat kunnen hebben bij nieuw apparaatje

In de huidige situatie is dat wel anders, vertelt verpleegkundig specialist Tolsma. "We maken snel een inschatting, vooral op basis van gevoel en hoe iemand eruitziet. We zijn daarbij snel geneigd om iemand mee te nemen naar het ziekenhuis." Soms is dat onnodig. "Het geeft altijd stress als je meemoet naar het ziekenhuis. Daar lig je ook vaak ook nog wel een paar uur. Je weet niet wat er met je aan de hand is." 

Toekomst

De vernieuwde aanpak zal niet zomaar in korte tijd ingevoerd kunnen worden. "Er zal nog goed gekeken moeten worden wat ervoor nodig is", zegt cardioloog Camaro. "Zo moet je er nieuwe apparaten voor kopen en onderhouden. Maar het kan snel gaan. Als we dit met z'n allen doen denk ik dat we over een jaar zover kunnen zijn."