Ga naar de inhoud
Spaarne Gasthuis

Haarlems ziekenhuis organiseert terugkomdag voor ex-coronapatiënten

IC-verpleegkundige Joep Beneken Kolmer Beeld © EditieNL

Terug naar de plek waar je met of door corona ziek op de intensive care hebt gelegen: in het Haarlemse Spaarne Gasthuis kregen ex-patiënten die kans vandaag. Het ziekenhuis organiseerde een terugkomdag voor mensen die in de afgelopen twee jaar daar op de intensive care hebben gelegen wegens corona. En dat is goed, zegt ex-coronapatiënt Loek Koenders. Hij ging op eigen initiatief al eens terug.

Normaal gesproken organiseert het ziekenhuis ieder jaar terugkomdagen voor ic-patiënten, maar vanwege corona konden die niet doorgaan. "En de coronagroep is natuurlijk een hele speciale", vertelt woordvoerder Anna van Os. "Zij hebben een hele andere ervaring gehad, dus willen we hun apart een moment geven om terug te blikken."

Bij de terugkomdag kunnen de ex-patiënten met elkaar in gesprek, luisteren naar artsen en verpleegkundigen over hun ervaring en kijken naar een film over de coronaperiode in het ziekenhuis. "Vaak weten mensen niet zo goed meer hoe het was, omdat ze in slaap werden gehouden." Ook gaan ze de afdeling bezoeken zodat ze kunnen zien waar ze hebben gelegen. "Dat is heel indrukwekkend", vertelt Van Os aan EditieNL.

Overwinning

Volgens de woordvoerder hebben de ex-patiënten er behoefte aan om met lotgenoten te kunnen praten. Ook voor het zorgpersoneel is het fijn om mensen die ze hebben behandeld terug te zien. "Ze zijn nieuwsgierig naar hoe het nu met hun gaat en hebben zelf ook veel meegemaakt. Dus het is goed om erover te kunnen praten."

Kees-Jan
Lees ook:
Kees-Jan (58) overleefde corona én de ic: 'Het is een traumatische plek'

Loek Koenders heeft negen weken op de intensive care gelegen nadat hij corona kreeg. Hij is later op eigen initiatief teruggegaan naar het ziekenhuis om te zien wie hem heeft verzorgd. Hij zou het iedereen aanraden om terug te gaan. "Het voelt echt als een overwinning. Zeker omdat de verplegers me vertelden hoe versteld ze ervan stonden dat ik zo goed ben hersteld."

Fijn en minder fijn

Voor Koenders was het niet confronterend om terug te gaan. "Ik ben er een beter mens van geworden. Het maakt me ontzettend dankbaar." Maar voor anderen kan het wel een trigger zijn om terug te gaan, weet traumapsycholoog Maria van Lieverloo.

"Ik kan me best voorstellen dat mensen die met corona op de intensive care hebben gelegen een trauma hebben opgelopen. Als ze teruggaan en daarna geen begeleiding meer krijgen, kunnen ze in hun trauma blijven hangen", legt ze uit aan EditieNL.

Loek
Lees ook:
Loek lag twee maanden op de ic: 'Het was kantje boord'

Om het trauma beter te verwerken, zou het volgens Lieverloo goed zijn om samen met de artsen die je hebben behandeld open te kunnen praten over de fijne en minder fijne momenten. "Maar niet iedereen durft dat in een groep. Het initiatief is goed, maar iedereen verwerkt dit soort dingen anders. Daarom zal het niet voor iedereen zijn weggelegd."