Utrecht

PvdD roept burgemeester op niet naar haringparty te gaan: 'Niet van deze tijd'

27 mei 2022 14:37
Ruud van DIermen- Een van de organisators van de Haringparty Beeld © EditieNL

De Utrechtse Partij voor de Dieren riep burgemeester Sharon Dijksma op niet naar een evenement van de Nationale Haringpartij in juni te gaan. Het zou namelijk dieronvriendelijk zijn. Toch heeft Dijksma besloten wel te gaan. "Het is niet meer van deze tijd om mensen uit het college naar een bijeenkomst te sturen waar dode dieren worden gegeten."

Elk jaar in juni vindt de haringparty plaats. Het is een netwerkbijeenkomst waar partijen uit het bedrijfsleven en de overheid met elkaar in gesprek kunnen. Het evenement wordt dit jaar voor de 59e keer georganiseerd en valt altijd samen met de vangst van de Hollandse Nieuwe. Dit jaar is de haringparty bij Kasteel de Haar in Utrecht.  

"Het is een mooie gelegenheid om mensen samen te laten komen", vertelt Adriaan van Moort, voorzitter Vereniging Nederlandse Visspecialisten. "We zijn in juni vaak heel trots op onze haring dus dan kan iedereen die ook gelijk proeven en ervan genieten. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om te netwerken."

Teleurstelling

De Utrechtse Partij voor de Dieren kan zich daar maar moeilijk in vinden. "Ik vind het helemaal geen mooi evenement en onnodig om daar de burgemeester naartoe te sturen", vertelt  Maarten van Heuven van de PvdD aan EditieNL. "Het is niet meer van deze tijd om mensen uit het college naar een bijeenkomst te sturen waar dode dieren worden gegeten."

Maarten van Heuven - Partij voor de Dieren Utrecht Maarten van Heuven - Partij voor de Dieren Utrecht

De afgelopen twee jaar kon de haringparty niet doorgaan vanwege corona. Voor Van Heuven was dat een mooie aangelegenheid om helemaal te stoppen met het evenement. "Maar nu pakken ze alleen maar groter uit."

Dat burgemeester Dijksma heeft besloten alsnog te gaan is volgens de partij een teleurstelling. "Maar we hadden het wel verwacht. We hopen heel erg dat ze daar dan geen haring gaat eten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste vaatje haring voor zorgpersoneel: 'Heel mooi gebaar'

Jaloers

Van Moort van de Vereniging Nederlandse Visspecialisten snapt niet waarom de Partij voor de Dieren tegen het evenement is. "Haring is een super duurzaam product want er is nauwelijks bijvangst en er wordt geen bodemschade veroorzaakt." Ook zou de haring doelgericht gevangen kunnen worden waardoor er weinig uitstoot bij komt kijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore