Ga naar de inhoud
Huurcontract ontbonden

Rookvrij appartementencomplex in Almere: 'Als je rookt wordt huurcontract ontbonden'

Rookvrij appartementencomplex in Almere Beeld © EditieNL

Niet mogen roken in en om je eigen huis: het eerste rookvrije appartementencomplex in Nederland opent aankomende maandag in Almere. De eerste bewoners krijgen vandaag de sleutel. Besluiten zij wel een sigaret op te steken, wordt hun huurcontract ontbonden. Maar mag je iemand wel verbieden te roken in en om zijn eigen huis?

Het 'asociale gedrag van rokers' was een belangrijke drijfveer voor projectontwikkelaar Robert Oostmeijer om een rookvrije appartementencomplex te laten bouwen. "Ik heb zelf op vakantie meegemaakt dat we 's ochtends tijdens het ontbijt allemaal rokers om ons heen hadden. Vervolgens op het strand en op het terras werden we weer omringd. Je wordt dan echt overal geterroriseerd", vertelt Oostmeijer aan EditieNL.

Sociale controle

In het huurcontract staat duidelijk dat er in en om de appartementen niet gerookt mag worden. Gebeurt dat toch, kan de huurder zijn spullen pakken. "Het klinkt heel lullig, maar dan wordt het contract gewoon niet verlengd of ontbonden."

Buiten
Lees ook:
Buiten roken voor de kinderen? 'Derdehandsrook' ook schadelijk

Maar streng controleren is volgens Oostmeijer niet nodig. De sociale controle zou er al voor moeten zorgen dat de bewoners ontmoedigd zijn om te roken. Ook zullen er volgens hem mensen wonen die al een hekel hebben aan de geur van sigaretten. "Zo weet ik van een bewoner dat hij de ramen op zijn kantoor niet meer openzet omdat er buiten mensen roken."

Middenweg

Het is een veel voorkomend probleem dat mensen last hebben van sigarettenstank van hun buren, weet Bente Londen, directeur van Beterburen. "Het gaat dan om stank die van boven naar beneden door het huis trekt of de rook van iemand die op het balkon of in de tuin rookt", legt ze uit aan EditieNL. "Aan de ene kant heb je dan de roker die zegt: 'Het is mijn huis.' Aan de andere kant heb je persoon die er last van heeft en zegt dat het overlast veroorzaakt in zijn huis."

'Verbied
Lees ook:
'Verbied sigaret met filter': schadelijk voor natuur en écht niet beter voor je

Iemand dus echt verbieden te roken kan niet, denkt Londen. De beste oplossing is erover praten met je buren om een middenweg te zoeken. Projectontwikkelaar Oostmeijer weet dat het ook juridisch gezien lastig is om roken echt te verbieden. "Als je iemand uit het appartement zet, kan diegene nog allerlei juridische stappen ondernemen."

Maar hij verwacht dat de rookvrije appartementen een succes gaan zijn. Er liggen volgens hem zelfs al plannen voor 250 rookvrije appartementen in Amstelveen.