Rotterdamse Dakendagen

Doe meer met je dak: 'Oplossing voor ruimtegebrek'

26 mei 2022 18:03 Aangepast: 28 mei 2022 16:21
Sinds vandaag kunnen mensen in Rotterdam meedoen aan de 600 meter lange Rooftop Walk Beeld © Frank Hanswijk

Er zou best wat meer aandacht mogen komen voor onze daken. Dat zeggen de organisatoren van de Rotterdamse Dakendagen. Want terwijl er in ons land veel ruimtegebrek is, is er op de Nederlandse daken nog ontzettend veel ruimte. Om te laten zien wat je allemaal met een dak kan, is er sinds vandaag de eerste Rooftop Walk, een 600 meter lange dakwandeling.

Het is voor het eerst dat je in Nederland op een soort park van daken kan recreëren. "We doen dit omdat we in grote steden zoals Rotterdam ruimte tekort hebben en meer moeten bouwen", vertelt León van Geest. Hij is directeur van de Rotterdamse Dakendagen, die volgende week van start gaan.

Dakgebruik stimuleren

Nederland heeft 1281 vierkante kilometer aan daken, blijkt uit cijfers van Rooftop Revolution. "Dat is heel veel ruimte", zegt hij tegen EditieNL. "En niet zomaar ruimte: kwalitatief goede ruimte. Dat willen we laten zien. Ons doel is om dakgebruik te stimuleren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schotse dakdekker krijgt nieuwe handen: 'Zo surrealistisch'

De opties zijn volgens hem eindeloos. "Een puntdak is bijvoorbeeld goed voor zonnepanelen of groen. Er zijn slimme daken die het weerbericht volgen en weten wanneer ze water moeten opvangen of loslaten, om een groen dak te handhaven. Dat is niet alleen mooi, maar ook goed voor de biodiversiteit."

Hij gaat verder: "Platte daken kun je gebruiken als leefruimte. Of voor een park op je dak. We hebben ook een dronestation op het dak staan."

Veel potentie

Rotterdam heeft veel potentie, denkt Van Geest. "Het ruimtegebrek is groot. Het is druk en hectisch in de stad. Terwijl je ook gewoon op een rustig dak kan staan. Maar ook in andere delen van Nederland zou het een goed plan zijn om meer gebruik te maken van de daken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dakdekkers te weinig: vervanging beroemde daken Parijs in het slop

Of we echt op het dak kunnen gaan leven? "Het hangt ervan af of het gaat om bestaande bouw of nieuwe bouw", zegt constructiedeskundige Chris Geurts van TNO tegen EditieNL. "En of dat dak voldoende bestand is tegen extra balans en activiteiten. Technisch kan je alles voor elkaar krijgen. Maar laat eerst wel een constructeur naar het dak kijken voordat je hiermee aan de slag gaat. Niet elk dak is geschikt voor elke activiteit."

Hij vindt het goed dat de Rotterdamse Rooftop Walk wordt georganiseerd. "We hebben ruimtetekort, dat weten we allemaal. Dus als je een plat dak hebt, waarom zou je 'm dan niet gebruiken?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore