Reddingsacties

Brandweer bevrijdt Fabio (10) uit speelgoedhandboeien: 'Geen uitzondering'

26 mei 2022 13:33 Aangepast: 26 mei 2022 23:00
Fabio moest uit de handboeien bevrijd worden door de brandweer Beeld © EditieNL

De spanning liep hoog op bij de 10-jarige Fabio in Delfzijl afgelopen weekend. Hij kwam vast te zitten in speelgoedhandboeien en moest bevrijd worden door de brandweer. En dat is lang niet het enige voorval in de afgelopen weken waarbij de hulpdienst werd ingeschakeld om beknelde kinderen te bevrijden. "Vroeger waren mensen zelfstandiger."

Fabio was op zijn telefoon aan het spelen toen zijn 3-jarige broertje hem in de handboeien sloeg, vertelt vader Michael de Leeuw aan EditieNL. "Na lang zoeken bleek dat er geen sleuteltje meer in huis was. Dat was voor Fabio wel even schrikken, want het idee van een slijptol vond hij niet bepaald leuk."

Zoektocht

Met ander huis-, tuin- en keukengerei ging het niet lukken, dus zijn ze naar de brandweer gereden. "Die waren er niet, dus toen zijn we doorgereden naar een aantal winkels om te kijken of daar nog een setje handboeien mét sleutels lag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brandweer vangt ontsnapte struisvogel: 'Kilometer gerend door geploegde grond'

De zoektocht slaagde niet, dus besloten ze toch maar weer de brandweer te proberen. "Ze kwamen met zeven man sterk bij ons langs om Fabio te bevrijden. Eerst met een normale kniptang, maar dat lukte niet. Dus toen met een betonschaar. Het duurde een paar minuten en ze waren heel voorzichtig."

Reddingsacties

Fabio is lang geen uitzondering. Vorige week nog rukte de brandweer uit toen een jongen in Drachten door zijn broertje was opgesloten in een container. Dezelfde week moest de hulpdienst langs bij een kind in Raamsdonksveer die vastzat in een betonnen rioolbak. Eerder deze maand schoot de brandweer te hulp toen een tweejarig meisje met haar vingers vastzat in het kinderzitje van een fiets. En vorige maand moest een 17-jarige jongen bevrijd worden uit een kinderschommel. 

"Het is iets van alle tijden", vertelt Herman Sijnstra, bevelvoerder bij de brandweer in Drachten. "Maar vroeger waren mensen – en dus ouders – zelfstandiger. Met een mobieltje op zak kun je ook veel makkelijker de hulpdiensten inschakelen. Vroeger moest je naar huis lopen."

Onschuldig

Voor de brandweer zijn het vaak onschuldige en kleine incidenten. "Het laat wel zien dat buitenspelen niet zonder gevaar is", zegt hij tegen EditieNL. "Maar ik ben er persoonlijk wel blij mee dat we voor zulke dingen moeten uitrukken, want het betekent dat kinderen nog buitenspelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Damian (17) vast in kinderschommel, brandweer schiet te hulp

Hij raadt ouders met een klemzittend kind aan om vooral geen risico te nemen. "Bel ons maar, dan komen we met alle liefde langs. Blijf als ouder vooral rustig en ondersteun het kind zodat het geen pijn heeft."

Hoe de brandweer een kind bevrijdt, verschilt per situatie. "We hebben altijd veel gereedschap bij ons, zoals schroevendraaiers en verschillende soorten zagen. Maar ook een spreider. Die kun je gebruiken als een kind met het hoofd vastzit tussen de spijlen van een hek."

Emotie

Voor kinderen zijn het vaak spannende momenten. "Daarom hebben we standaard een beertje in de brandweerauto liggen die troost kan bieden."

Ook voor Fabio, die in totaal 2,5 uur vastgezeten heeft, was het een zenuwslopende ervaring. "De tranen stonden in zijn ogen", vertelt zijn vader. "Maar nu kan hij er wel om lachen. Hij is inmiddels een bekende Delfzijler: bij voetbal en op school spreken ze hem er allemaal op aan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore