61 procent toegenomen

Hoeveelheid pesticiden op fruit fors toegenomen: 'Je wast ze er niet zomaar af'

25 mei 2022 15:16 Aangepast: 26 mei 2022 08:34
Beeld © Getty Images

De hoeveelheid pesticiden op ons fruit is fors toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de actiegroep Pesticide Action Network (PAN). In acht jaar tijd gaat het om een toename van 61 procent. Helpt het om je appel, bes of aardbei voor het eten nog een keertje te wassen?

PAN analyseerde data van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en ontdekte een flinke stijging in het pesticidengebruik. In 2011 was er op 18 procent van het fruit pesticiden aanwezig. In 2019 was dat percentage al opgelopen tot 29 procent: een toename van 61 procent.

Top-3

Blauwe bessen scoorden in het onderzoek het slechtst. Op 51 procent werden pesticiden aangetroffen, gevolgd door perziken met 45 procent. Op de derde plek staan aardbeien met 38 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doosje rozijnen vol bestrijdingsmiddelen? 'Mix kan gevaarlijk zijn'

Hoewel een mix van pesticiden volgens deskundigen problematisch kan zijn, is er volgens het RIVM op dit moment geen reden tot bezorgdheid. De hoeveelheid valt nog binnen de limieten. Dat beaamt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid Voedingcentrum. "Wij raden nog steeds aan om gewoon fruit te eten", zegt ze tegen EditieNL.

Bestand tegen water

Vooraf je fruit wassen kan gedeeltelijk helpen, maar daarmee ga je niet alle pesticiden tegen. "Het is altijd goed om te doen, maar vooral vanwege stof en bacteriën", vertelt Van Vossen. "Heel veel pesticiden zijn gemaakt om tegen een regenbuitje te kunnen, dus die was je er niet zomaar vanaf."

'Effect op hartritme'

Pesticiden zijn niet altijd onschuldig, weet Bianca Brundel van het Amsterdam UMC. Zij doet onderzoek naar het verband tussen pesticiden en hartritmestoornissen. "We zien duidelijk effecten op het hartritme van mensen. We zijn dit nog verder aan het onderzoeken", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede om gele akkers: 'We worden omgeven door een cocktail van pesticiden'

Ze onderzoekt dit met behulp van fruitvliegen in een lab. "We voegen pesticiden toe aan het voer en kijken vervolgens naar de levensduur en het hartritme van de vlieg."

Biologisch fruit

Wil je graag minder pesticiden binnenkrijgen, dan kun je overstappen op biologische producten, zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. "Daarop worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. Maar dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore