Ga naar de inhoud
Amstelveen

Lichtblauw of hemelsblauw? Gemeente en huiseigenaar oneens over kleur woning

Jan Jacob Beckeringh bij zijn blauwe woning Beeld © EditieNL

Kun jij de kleur lichtblauw en hemelsblauw van elkaar onderscheiden? Bij het huis van Jan Jacob Beckeringh in Amstelveen ging het daarbij mis. Hij schilderde de gevel van zijn woning opnieuw lichtblauw, maar volgens de gemeente was het hemelsblauw. En dat mag niet volgens de bouwvergunning. Een rechter moest eraan te pas komen om Beckeringh in zijn gelijk te stellen.

Zo'n drie jaar geleden besloot Beckeringh de gevel van zijn woning opnieuw te laten schilderen, omdat die was verkleurd en vervuild. Hij koos een kleur die volgens hem bijna precies hetzelfde is als de kleur die de woning in 1994 van origine had: lichtblauw.

Maar dat was volgens buurtbewoners niet het geval. Zij vinden de kleur te fel en storend en klaagden bij de gemeente. "De meeste buurtbewoners weten helemaal niet meer hoe de kleur er ooit uitzag of hebben dat nooit gezien. Het is echt dezelfde kleur als toen", vertelt Beckeringh aan EditieNL.

Methode van likmevestje

De gemeente was het met de buurtbewoners eens. Een stadsbouwmeester stelde een advies op waarin stond dat de blauwe gevel niet paste in het beeld van de wijk met vooral witte en zandkleurige woningen. "Maar de gemeente had nog niet in de bouwvergunning gekeken, want daarin staat gewoon dat onze gevel lichtblauw mag zijn."

Blauw-geel
Lees ook:
Blauw-geel valt ons op: 'Het is een sterke kleurencombinatie'

Daarna volgde het rapport van een kleurdeskundige waarin staat dat het niet lichtblauw maar hemelsblauw is wat op de gevel is geschilderd. Dat mag volgens de bouwvergunning niet en daarom zou er dus een andere kleur op moeten.

"Maar dat onderzoek was gedaan met een methode van likmevestje. Ze gebruikten een kleurenwaaier, maar dan heb je nog steeds invloed van zon- en achtergrondlicht. Als je het echt goed wil doen, heb je een echte kleurmeting nodig."

Overgebleven verf

De rechter gaf Beckeringh gelijk. "Ik ben blij dat ik van het gezeur af ben. Maar als de gemeente gewoon even had aangebeld en gevraagd wat voor kleur verf we hadden gebruikt, kon ik de emmer met overgebleven verf laten zien. Dat had veel ellende bespaard."

Onmetelijk

Dat er verschillende opvattingen bestaan over de kleur van het huis van Beckeringh is niet gek, weet verfexpert John Regelink. "Er zijn onmetelijk veel tinten blauw. Het menselijk oog onderscheidt tussen de twee en vijf miljoen verschillende kleuren en iedereen ziet dat anders", legt hij uit aan EditieNL.

Kleding
Lees ook:
Kleding met felle kleuren en drukke prints voor ouderen? 'Je lijkt jonger'

Kleur kan ook beïnvloed worden door de omgeving waarin je het ziet. Zo kan een groene vloer ervoor zorgen dat de blauwe muur een hele andere uitstraling heeft. "In vergelijking met de rest van de witte en zandkleurige huizen is dit blauwe huis van meneer Beckeringh natuurlijk heel fel. Maar als alle andere huizen in de buurt ook deze kleur hadden, zou het niet eens meer uitmaken."