Tirana

Nagelbijten tijdens finale Feyenoord: dit doet spanning met je hart

25 mei 2022 12:06 Aangepast: 25 mei 2022 12:21
Janneke Wittekoek - cardioloog HeartLife klinieken Beeld © EditieNL

Het is een spannende dag voor Feyenoord-fans. Na twintig jaar speelt de club vanavond weer eens een Europese finale. Om 21.00 uur neemt Feyenoord het in Tirana op tegen AS Roma. Wordt het juichen of huilen? Supporters zullen heel wat spannende minuten tegemoet gaan. En die stress kan heel wat invloed op het lichaam hebben.

Klamme handen, gespannen spieren: menig Feyenoordsupporter zal vanavond in alle staten zijn. En dat kan slecht zijn voor de gezondheid. Weet cardioloog Janneke Wittekoek van HeartLIfe Klinieken. "Als je de wetenschappelijke literatuur er op naslaat, zijn er pieken te zien in het aantal hartinfarcten als er grote sportevenementen zijn. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de stress en waarschijnlijk het stijgen van de bloeddruk", vertelt ze tegen EditieNL.

"Toen ik nog in opleiding was in het AMC, waren we extra op de hoede als Ajax speelde. Het gebeurde zeker met enige regelmaat dat er dan een supporter binnenkwam. Vaak ook wel een combinatie van factoren: soms net iets te veel alcohol en dat dan samen met spanning en stress."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feyenoorders opgelet: dit moet je weten voor je naar Tirana reist

Als de stress toeneemt, zal ook de hartslag stijgen, weet ook cardioloog Annemieke Jansen van Het Groene Hart Ziekenhuis. "Zeker bij voetbalwedstrijden is de hartslag behoorlijk wat hoger", zegt ze tegen EditieNL. Dan vraag je meer van het hart. "Ook de hormonen die vrijkomen bij stress zorgen voor meer druk op het hart. In combinatie met de spanning heb je dan wel een iets hogere kans op een hartinfarct."

Roken en alcohol

De supporters zullen de wedstrijd waarschijnlijk kijken onder het genot van een biertje en soms ook sigaret. Dat laatste heeft ook nog een extra bijkomend nadeel. 

De invloed van alcohol zal volgens haar wel meevallen, al is dat nooit goed voor je. "Op het moment zelf zal alcohol waarschijnlijk niet veel bijdragen. Bij roken is dat anders, want het inhaleren is niet goed voor je op zo'n moment."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tirana kleurt rood-wit en klinkt nu al Rotterdams: 'Kèn je dat niet horen dan!'

Stress heeft niet alleen invloed op je hart, maar ook op een hoop andere dingen in je lichaam. "De stressafdeling in je lichaam heeft een vrijbrief om op andere plekken in het lichaam energie weg te roven, bijvoorbeeld bij je spijsvertering", zegt stressdeskundige Suzan Kuijsten daarover.

Relativeren

"Als je stress hebt, ga je sneller ademen, want je hebt meer zuurstof nodig", vervolgt Kuijsten. "Ook ga je zweten om je lijf te koelen." Toch ziet ze ook een positieve kant: "Stress heeft een slecht imago, maar een wedstrijd wordt er ook leuker van."

Stresscoach Suzan Kuijsten Stresscoach Suzan Kuijsten

Haar tip is dan ook om je lichaam vooral even de tijd te geven om terug te schakelen. Cardioloog Jansen vult daarop aan: "Probeer de stress zo laag mogelijk te maken, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer het te relativeren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore