Bewaakte stalling

Dieven slaan toe in fietsenstallingen NS: dit zijn je rechten

24 mei 2022 15:40 Aangepast: 24 mei 2022 18:52
Fietsenstalling van de NS, beeld ter illustratie Beeld © NS

Fietsendieven slaan hun slag bij de bewaakte zelfservice fietsenstalling van de NS. Deze stallingen hebben geen personeel, er hangen alleen bewakingscamera's. De NS ziet een stijging in de diefstal van de fietsen: vooral elektrische fietsen zijn in trek. Wat zijn je rechten als je fiets hier gestolen wordt?

De NS geeft aan een landelijke trend te zien. De organisatie baalt ervan. "Het aanbieden van een veilige stallingplek is belangrijk voor ons en onze reizigers", zegt woordvoerder Erik Kroeze. Alle stallingen hebben volgens hem cameratoezicht, waaraan een alarmmelding gekoppeld is. "Vanuit een meldkamer worden de stallingen in de gaten gehouden."

Naar binnen met anonieme kaart

Alleen mensen met een OV-chipkaart kunnen een zelfservice fietsenstalling binnenkomen. Ook anonieme kaarten zijn geldig. Als iemand een capuchon opzet is het dus lastig te herleiden wie er binnen is geweest. Toch is het schrappen van deze kaart voor de NS een lastige afweging. "Er is ook een deel van de reizigers dat de kaart bewust gebruikt en graag met een anonieme kaart wil reizen. Het is voor hen ook belangrijk dat ze hun fiets veilig kunnen neerzetten."

Het probleem heeft in elk geval wel de aandacht, aldus NS. "We hebben zeker contact met de politie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fietsendief gepakt dankzij oplettend jochie (12)

Het is volgens de NS belangrijk om aangifte te doen. Dat zegt ook advocaat Axel Beijersbergen  van Henegouwen. "Dat is voor de verzekering handig." Zeker omdat je bij de NS met voorwaarden akkoord gaat op het moment dat je ervoor kiest je fiets neer te zetten. "Daarin staat dat ze beperkt verantwoordelijk zijn."

De diefstallen hebben ook de aandacht van de Fietsersbond. "We krijgen er meldingen van, maar nog niet op grote schaal", zegt Martijn van Es van de bond. Ook hij benadrukt hoe belangrijk aangifte is, zeker omdat er dan een beter beeld ontstaat van hoe groot het probleem is. "In de stallingsvoorwaarden staat dat ze niet aansprakelijk zijn. Maar het betekent niet dat ze er niets tegen kunnen doen, vinden wij."

Vergoeding

Maar waar heb je bij de NS recht op als je fiets gestolen wordt? "We raden reizigers aan contact op te nemen met onze klantenservice", zegt woordvoerder Kroeze. "Als een klant een fiets in de stalling zet en hij wordt gestolen, dan vergoeden wij tot maximaal 750 euro. Dan moeten we bijvoorbeeld wel zeker weten dat de fiets op slot stond. Je moet ook kunnen aantonen dat je bent ingecheckt en het aankoopbewijs van de fiets is ook belangrijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore