Ga naar de inhoud
Tyre Extinguishers

Milieugroep laat banden van terreinauto's leeglopen: 'Gevaarlijk en onsympathiek'

Janita Hurkmans, eigenaresse van autogarage De Dames van Hurkmans Beeld © EditieNL

Bestuurders van SUV's of 4x4 auto's moeten goed opletten: de internationale milieuclub 'Tyre Extinguishers' is nu ook actief in Nederland. Leden laten de banden leeglopen van terreinwagens om de aarde te beschermen tegen 'deze vervuilers', zeggen ze. Het is niet zonder risico's voor de bestuurder van de auto.

"Je benzineslurper doodt. SUV's en 4x4's zijn een ramp voor het klimaat." Dat staat geschreven op een briefje dat een lid van de milieuclub achterliet bij een SUV waarvan hij de banden had laten leeglopen. De groep is voornamelijk actief geweest in Europese landen als Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Nu is Nederland ook aan de beurt. In Den Haag zijn de banden van al zeker twee auto's lek gemaakt.

Strafbaar

Het leeg laten lopen van banden valt onder vernieling. Daarvoor geldt een straf van maximaal 22.500 euro boete of maximaal twee jaar gevangenisstraf. Als de bestuurder gaat rijden met de leeggelopen banden en het levert een levensgevaarlijke situatie op, is de maximale straf 90.000 euro boete of maximaal vijftien jaar gevangenisstraf.

Of de actie van Tyre Extinguishers veel nut heeft voor het klimaat, betwijfelt Janita Hurkmans, eigenaresse van autogarage De Dames van Hurkmans. "SUV's zijn niet zo heel vervuilend, vooral de nieuwe modellen zijn een stuk minder belastend voor het milieu. Oudere auto's zijn in dat geval meer vervuilend", zegt ze tegen EditieNL.

Verklik
Lees ook:
Verklik de vervuiler: 'Auto laten draaien slecht voor milieu'

Daarnaast hebben niet alle bestuurders meteen door dat de banden van hun auto langzaam leeg aan het lopen zijn. "De meeste auto's geven wel aan als er minder bandenspanning is, maar niet allemaal. Je rijdt dan je hele band aan gort." Vervelend, want de kosten om je band te laten vervangen kunnen wel oplopen tot vijfhonderd euro, weet Hurkmans.

Dat brengt ook een gevaar met zich mee: "Een stuurfout is zo gemaakt als je banden niet in orde zijn, zeker in de stad." Daarom zullen niet veel mensen sympathie voelen voor de milieuclub, denkt ze.

Draagvlak

Met dit soort acties is dat altijd het risico dat een actiegroep loopt, vertelt Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar sociale verandering en conflicten. "Het is een hele fijne lijn: je wilt als organisator wel aandacht hebben, maar dan moet je in de rafels van de openbare orde zitten. Daardoor verliezen mensen sympathie."

Milieuvervuiling
Lees ook:
Milieuvervuiling eist wereldwijd negen miljoen levens per jaar

Doordat mensen zelf de dupe worden van de leeggelopen banden, is er minder draagvlak. Stekelenburg vergelijkt dit met de boerenprotesten. "Dat was een langdurige campagne waarbij mensen gaandeweg hun geduld verloren. Dat werkte dus averechts."

Extra surveilleren 

De Haagse politie roept op aangifte te doen tegen vernieling als jouw banden zijn leeggelopen door de milieugroep. "Dan kunnen we de patronen herkennen en eventueel extra surveilleren", zegt een woordvoerder van de politie. 

Marion Walker van The Tyre Extinguishers laat in een reactie aan EditieNL weten: 

"The Tyre Extinguishers zijn nu actief in zeven landen. We zijn niet te stoppen omdat iedereen, waar dan ook mee kan doen. We zullen niet stoppen voordat we het onmogelijk hebben gemaakt om, waar dan ook ter wereld, een slurpende SUV te bezitten in stedelijke gebieden."