Ga naar de inhoud
Blinde vlekken

Google Street View 15 jaar, Nederlandse dorpen ontbreken nog steeds

Het dorp Ouwerkerk is op Street View niet te vinden Beeld © EditieNL

Google Street View blaast deze maand vijftien kaarsjes uit. Wereldwijd wordt de verjaardag van de dienst gevierd. Maar in Nederland zijn nog steeds lang niet alle straten vastgelegd: zelfs complete dorpen ontbreken.

Street View werd gelanceerd in 2007. Dankzij de dienst is het mogelijk om vanaf je computer overal ter wereld een kijkje te nemen. Inmiddels zijn deze beelden beschikbaar in 220 landen en is bijna de hele wereld in kaart gebracht.

Nieuwe beelden

Ter ere van de vijftiende verjaardag gaat Google leuke plekken opnieuw vastleggen. "Zoals Circuit Zandvoort: dat is al twaalf jaar niet geüpdatet. Nederland verandert snel. We willen de beelden wel up-to-date houden", vertelt Google-woordvoerder Rachid Finge aan EditieNL.

Google
Lees ook:
Google rijdt over Circuit Zandvoort: binnenkort te zien op Street View

Mensen moesten in het begin best even wennen aan Street View, vertelt Finge. "Men dacht: die mensen bij Google sporen echt niet. Die gaan met autootjes over de hele wereld rondrijden. Dat vonden ze een heel raar idee, totdat het vanzelfsprekend werd."

Mensen vonden het in het begin ook bijzonder om een Street View-auto rond te zien rijden. "Veel mensen gingen expres zwaaien. Daarom kregen Street View-bestuurders later trainingen hoe om te gaan met mensen in beeld. En kwam er de voorwaarde om mensen te blurren."

Gemixte reacties

Thijs Hofmans, journalist bij techplatform Tweakers, weet nog dat de reacties erg gemixt waren. "Enerzijds vond men het heel uniek. Het bracht de wereld ineens veel dichterbij. Het was ook handig: als mensen bijvoorbeeld stress hadden voor een sollicitatie, konden ze vooraf al uitzoeken naar welk gebouw ze moesten. Het is een enorme revolutie geweest."

Google
Lees ook:
Google Street View-auto's meten luchtkwaliteit Amsterdam

Maar tegelijkertijd vonden mensen het ook eng. "Het feit dat iedereen je huis kan zien is best een ding geweest. Mensen gingen op zoek hoe zij konden voorkomen dat anderen konden opzoeken waar ze woonden. En je kon aanvragen om je huis of auto te laten blurren. Je huis werd dan grijs gemaakt. Als een flatbewoner niet wilde dat zijn adres werd opgenomen, werd de hele flat geblurd."

Tegenwoordig is het geaccepteerd. "Ook omdat Google niet de enige is die dit allemaal vastlegt. Na Google volgde Bing van Microsoft en ook Apple heeft een eigen variant."

Nuttig voor navigatie

Ook voor andere functies van Google is Street View belangrijk geworden, vertelt Google-woordvoerder Finge. "Bijvoorbeeld voor Maps. Als een gebied is vastgelegd door Street View, kunnen we met behulp van kunstmatige intelligentie ook Google Maps veel nuttiger maken. Als de Street View-auto's zien waar precies zebrapaden en stoplichten staan, kunnen we die bijvoorbeeld verwerken op de basiskaart van Maps. Dus de kaarten worden veel gedetailleerder."

Google
Lees ook:
Google laat gebruikers zelf foto's maken voor Street View

Ook hebben de auto's in bepaalde gebieden een luchtkwaliteitsmeter. "Zo kun je in die gebieden zien wat de luchtkwaliteit is."

Blinde vlekken

Maar nog steeds zijn er plekken niet vastgelegd. Zo zijn delen van Schouwen-Duiveland en in de Zak van Zuid-Beveland in Zeeland een 'blinde vlek'. Verschillende straten zijn daar niet vastgelegd, en de dorpen Ouwerkerk en Sirjansland zijn zelfs helemaal niet te vinden.

Volgens Google-woordvoerder Finge is dit 'vervelend toeval'. "Het kan zijn dat het regende toen we beelden gingen maken, er geen auto's beschikbaar waren of dat het niet uitkwam in de planning. In zo'n geval is het gewoon pech." Mogelijk heeft het er ook mee te maken dat het geen dichtbevolkt gebied is. "Op drukke plekken worden meer beelden gemaakt omdat die vaker worden opgevraagd."

Maar ook voor deze gebieden is er hoop. "We willen de dekking steeds verder uitbreiden en de uitzonderingen kleiner maken."