Ga naar de inhoud
Analyse miljoenen vacatures

'Mensenmens die out of the box denkt': kantoorjargon in vacatures populair

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Ben jij een echt mensenmens zonder 9-tot-5-mentaliteit? Zouden collega's je omschrijven als teamplayer en is een functie als spin in het web jou op de buik geschreven? Dan voel je je vast door veel vacatures aangesproken. Uit een analyse van vacaturewebsite Indeed blijkt dat dit soort kantoorjargon in vacatures populair is.

Indeed legde de resultaten van de nieuwe analyse – waarvoor miljoenen Nederlandse vacatures onder de loep zijn genomen – naast die van 2020. De vacaturewebsite ziet dat kantoorjargon onverminderd populair is. Termen als 'hands-on' en 'work hard, play hard' vliegen de werkzoekenden om de oren.

De top 10:

  1. Teamplayer
  2. Dynamisch
  3. Hands-on
  4. Spin in het web
  5. 9-tot-5-mentaliteit
  6. Out of the box
  7. Work hard, play hard
  8. Mensenmens
  9. Disruptor
  10. Bruggenbouwer

Stijgers

De meeste van deze termen zijn de afgelopen twee jaar gestegen in het aantal keer dat ze genoemd werden. De grootste stijgers zijn verder spin in het web en work hard play hard. Zij stegen allemaal met minstens twintig procent ten opzichte van de analyse in 2020.

Arbeidsmarkt
Lees ook:
Arbeidsmarkt nog krapper: overvloed aan vacatures, veel te weinig mensen

"We signaleren behoorlijk wat toenames", vertelt Arjan Vissers van Indeed. "Het is maar de vraag of dat iets positiefs is. Het zou juist misschien potentiële arbeidskrachten kunnen afschrikken en roept bij sollicitanten wellicht alleen maar meer vragen op."

Nieuwkomer in de lijst is mensenmens, waarmee doorgaans iemand wordt bedoeld die sociaal vaardig is. Dalers zijn out of the box (5 procent), disruptor – waarmee gedoeld wordt op iemand die innovatief is – (28 procent), bruggenbouwer (8 procent) en 9-tot-5-mentaliteit (22 procent).

Flexibel en enthousiast

Niet alleen in kantoorjargon blijven werkgevers veel hangen. Ook in andere omschrijvingen zijn werkgevers weinig vernieuwend, meldt Indeed. Zo lijkt iedereen te zoeken naar 'flexibele' en 'enthousiaste' werknemers en heeft menig werkgever het over de 'doorgroeimogelijkheden' binnen het bedrijf.

"In een tijd waarin het door de krappe arbeidsmarkt lastig is om werknemers te vinden, blijkt dat werkgevers vaak blijven hangen in hetzelfde woordgebruik. Dat is jammer, want originaliteit die vaak van sollicitanten wordt vereist, is in vacatureteksten nog niet altijd terug te vinden", aldus Vissers.