Ga naar de inhoud
Bultrug

Spectaculaire walvisbeelden in Zeeland: 'Heel veel mazzel gehad'

Stil uit de video Beeld © SOS Dolfijn via Twitter

Om walvissen te spotten hoef je niet meer naar Canada of IJsland. Vanochtend liet een bultrug zich zien voor de Zeeuwse kust bij Walcheren. De volwassen vis maakte een mooie duik die precies op dat moment gefilmd werd door Visser Lourens Janisse.

Volgens SOS Dolfijn – de stichting die de beelden online zette – heeft de visser op de eerste rij gezeten bij een walvisshow. "Deze beelden zijn echt te gek. Deze meneer heeft echt heel veel geluk gehad", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn tegen EditieNL. "De bultrug laat zich af en toe wel eens zien voor de kust maar dat hij zo uit het water springt en dat hij dan gefilmd wordt is echt bijzonder."

Volgens Van den Berg komen bultruggen nog niet zo lang voor in de Nederlandse wateren. "Ze zijn er pas sinds deze eeuw, daarvoor zijn ze nooit gezien. We denken dat dat komt doordat de walvisjacht aan banden is gelegd. Daardoor gaat het heel goed met de bultrugpopulatie."

Noordzee

Omdat de bultrug avontuurlijk is en het goed doet in ondiepe wateren zoekt hij zo nu en dan de Noordzee op. Alle beelden die van bultruggen (en andere walvissen) gemaakt worden deelt de stichting met een internationale walvisdatabank. "Daar zijn deze beelden heel erg geschikt voor omdat hij echt even het water uit komt. We hopen natuurlijk op nog meer beelden, dus we roepen iedereen op die de walvis de komende dagen ziet om er beelden van te maken."

Zo kunnen onderzoekers van over de hele wereld deze dieren in kaart brengen. "Een paar jaar geleden zwom er een bultrug alleen in de haven van Den Helder. We hebben de beelden toen gedeeld met een databank en na een paar dagen hadden we een match. We konden toen zien dat hij in Schotland was gezien met weer een groep andere bultruggen. Zo kunnen we de dieren goed in de gaten houden."

Iedereen die de bultrug de komende tijd nog ziet kan dat delen op Waarneming.nl