Ga naar de inhoud
Rusland

Laser ingezet om drone neer te halen? 'Het is een interessant wapen'

beeldend wetenschapper Thierry van Raaij met een laserstraal Beeld © EditieNL

Rusland heeft naar eigen zeggen een nieuw wapen getest dat ze bij de oorlog in willen zetten: het laserwapen. Daarmee zou in vijf seconden een drone uit de lucht gehaald kunnen worden. Dat schrijft de BBC. Volgens de Oekraïense president Zelenski gaat het om propaganda. Maar als wat de Russen zeggen klopt, zou het de eerste keer zijn dat een laser wordt ingezet in het slagveld. Kan dit een nieuwe vorm van oorlogvoering worden?

Volgens de Russische vicepremier Joeri Borisov kan het laserwapen iets neerhalen op een maximale hoogte van vijf kilometer. Hij zegt in een toespraak dat tijdens de test de laser de drone binnen vijf seconden had verbrand. "Het is een heel interessant wapen", zegt Danny Pronk, defensie-expert bij het Instituut Clingendael, tegen EditieNL. "Het heeft een hoge snelheid en met genoeg energie heb je een onbeperkte voorraad aan munitie."

Maar daar ligt tegelijkertijd ook een knelpunt. Want je hebt veel stroom nodig om een laser te laten werken, zeker als je het wil gebruiken voor grotere afstanden. "Daarnaast moet je de straal heel nauwkeurig richten. Als er veel wolken zijn wordt dat al heel lastig", legt Pronk uit aan EditieNL.

Toekomstmuziek

Daarom worden laserwapens nu vooral nog op kleine schaal ingezet. "Om bijvoorbeeld raketten neer te halen met een laser heb je een hele kernreactor nodig om genoeg stroom op te wekken. Dat is echt toekomstmuziek." Nu wordt vooral gekeken hoe lasers gebruikt kunnen worden om jezelf mee te verdedigen. "Maar ooit komt de stap om dingen ermee stuk te maken. Een laserwapen heeft zeker de toekomst."

Laser
Lees ook:
Laser vervangt liniaal op plaats delict: veiliger sporen opmeten

Naast Rusland hebben ook de Verenigde Staten en Israël al tests uitgevoerd met laserwapens. Pronk denkt dat Nederland binnen enkele jaren ook zulke wapens in gebruik gaat nemen.

Surfplank

Volgens beeldend wetenschapper Thierry van Raaij kun je het je zo gek niet bedenken of het is waarschijnlijk wel mogelijk met een laser. "Een laser is een bundeling van licht waarbij alle energie één kant uit gaat, dus de warmte wordt gebundeld. Als je die energie maar krachtig genoeg maakt, kan het flink wat schade aanrichten", zegt Van Raaij tegen EditieNL.

Terwijl de lasers in Nederland nu vooral nog gebruikt worden voor het snijden van metaal en hout, fantaseren wetenschappers over wat er nog meer mogelijk zou zijn, denkt Van Raaij. "Wie weet kun je straks met een laserstraal op je surfplank door de ruimte geschoten worden op de snelheid van het licht", grapt hij.