Derdemachtswortelsom

Willem (82) wil wereldrecord hoofdrekenen verbreken: 'Rekenmachine maakt dom'

20 mei 2022 13:37 Aangepast: 20 mei 2022 14:32
Willem Bouman Beeld © EditieNL

Reken jij nog wel eens iets uit zonder rekenmachine? Voor de 82-jarige Willem Bouman is dat nog altijd een fluitje van een cent. Hij is een rekenwonder en gaat morgen proberen om voor de zesde keer het wereldrecord hoofdrekenen verbreken. Maar volgens hem gaat het niet goed met het hoofdrekenen in Nederland: "De rekenmachine maakt ons dom en gemakzuchtig."

Bouman heeft van God zijn rekentalent mogen ontvangen, zoals hij dat zelf zegt. "Ik vind de wereld van de getallen een belevingswereld op zich. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet zit te rekenen", vertelt hij aan EditieNL. Morgen gaat hij proberen om het zesde wereldrecord hoofdrekenen op zijn naam te zetten door een derdemachtswortelsom uit een getal van 36 uit te rekenen. "Het is voor mij een uitdaging en door te oefenen blijf ik goed in vorm."

Dom en gemakzuchtig

Ook al weet hij dat niet iedereen eenzelfde soort talent heeft als hij, verbaast hij zich er wel over hoe weinig mensen tegenwoordig nog dingen uit hun hoofd uitrekenen. "Je hoeft niet super goed te kunnen rekenen, maar gebruik je verstand in de dingen van alle dag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister komt met masterplan: lezen, rekenen en taal moeten veel beter

Hij vindt het moeilijk te begrijpen dat in het onderwijs veel aandacht wordt besteed aan rekenen met rekenmachines. "Van dat apparaat word je dom en gemakzuchtig. Al doende leert men en dat lukt niet als de rekenmachine alles voor je doet."

Menno Lagerwey Menno Lagerwey

Logische beredenering

Ongeveer 52 procent van de leerlingen in groep acht op het basisonderwijs haalde in 2021 het basisniveau voor rekenen. Dat blijkt uit cijfers van Inspectie van het Onderwijs. Wiskundeleraar Menno Lagerwey van Math with Menno ziet terug in de praktijk dat de rekenvaardigheid achteruit gaat. "Je merkt dat leerlingen bij breuken vaak vastlopen. Ook sommen met letters zijn lastig", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lezen, schrijven en rekenen hollen achteruit: 'Leraren missen vaardigheden'

Dat komt volgens hem ook door het gebruik van de rekenmachine, want dat soort sommen kunnen niet worden uitgerekend daarop. "Je moet vaardigheid hebben om sommen met cijfers te maken. Ook die logische beredenering bij breuken is niet meer vanzelfsprekend."

Moeite

Hoofdrekenen is voor veel dingen handig, weet de wiskundedocent. Bijvoorbeeld om kortingen te kunnen inschatten in de winkel. "Of recepten omrekenen van vier naar twee personen. Dan kom je rekenen toch altijd weer tegen." Hij denkt dat leerlingen nu vooral uit gemakzucht hun rekenmachine er bij pakken. "We hebben gewoon weinig zin om moeite te doen voor een sommetje."

Juist daarom oppert Lagerwey om zo veel mogelijk dingen uit je hoofd te berekenen. "Ik ben ook geen ster in hoofdrekenen, maar de basics zijn te belangrijk om niet te weten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore