Ga naar de inhoud
EditieNL

Wat is de ideale temperatuur op het werk?

Beeld © ANP (Archieffoto)

Deze week belooft de zon zich eindelijk weer even te laten zien. Dat is prettig, maar hitte is niet bepaald bevorderlijk voor je productiviteit op het werk. In het Arbobesluit staat dat 'de temperatuur op uw werk niet nadelig mag zijn voor uw gezondheid'. Maar ja, dat is nogal vaag. Wat is de ideale temperatuur?

Een aantal jaar geleden ontstond commotie over de temperatuur op het kantoor op Facebook. Algemeen directeur Sheryl Sandberg onthulde dat de oprichter van het bedrijf, Mark Zuckerberg, de koeling graag op 15 graden hield. 

Dat is wat koud, want uit een studie van de Universiteit in Helsinki blijkt dat we minder productief worden bij een temperatuur onder de 15 graden. Stijgt de temperatuur naar boven de 25 graden, dan worden we suf. Toch heeft niet iedereen daar last van: een adviseur van president Obama grapte begin dit jaar dat de Oval Office, het werkvertrek van de president, zo warm is dat je er orchideeën in kunt kweken. 

Wat is de beste temperatuur?

De temperatuur op het werk kan een non-stopgevecht zijn. Wat de ene collega prettig vindt, is voor de ander een crime. Gelukkig is er een gemene deler: "De beste temperatuur is zo’n 21 graden", vertelt Karin Verkuijlen, arbeidshygiënist bij de Arbo Unie. 's Winters mag het iets kouder zijn dan in de zomer.

De meeste klachten ontstaan op kantoren wanneer het stookseizoen begint of eindigt. Wie de controle zoveel mogelijk in handen kan houden, is sneller tevreden, zegt Verkuijlen. "We zien een duidelijke relatie tussen tevreden werknemers en regelmogelijkheden."

Sommige collega’s klagen weleens dat ze ziek worden van de airco, maar dat ziet Verkuijlen niet vaak. "Het ligt dan ook vaak aan andere factoren. Iemand die gevoelig is voor migraine kan daar wel sneller last van krijgen. Datzelfde geldt voor mensen die op een plek werken met veel storend geluid. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook last van hun ogen hebben omdat ze minder knipperen als ze beeldschermwerk doen."

Wie buiten werkt, moet echt goed oppassen

Wie buiten zwaar werk doet, heeft het in de zomer eigenlijk veel moeilijker. Zo beginnen bouwvakkers of fabrieksmedewerkers op dagen met grote hitte zelfs wat eerder. Wanneer de lichaamstemperatuur hoger is dan 41 graden neemt de kans op gezondheidsklachten toe, schrijft het FNV.

Als werkgevers geen maatregelen nemen, mogen werknemers hun werk onderbreken. Er staat niet in de wet waar precies de grens ligt. Gelukkig is er wel een hoop aan te doen, vertelt Verkuijlen. "Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en goed af te koelen. Werken in de schaduw helpt, maar er zijn bijvoorbeeld ook koelingspakken die op dit moment getest worden."

'Geef duidelijk je grenzen aan'

Inmiddels zijn er ook een hoop mogelijkheden om te testen of de arbeidsomstandigheden wel gezond zijn. Zo kunnen werknemers een dagboekje bijhouden, kunnen er metingen worden verricht en er bestaat zelfs een pil die geslikt kan worden om de temperatuur in het lichaam bij te houden. Die gebruikt de arbodeskundige ook weleens: "Hij is ontwikkeld in samenwerking met de Radboud Universiteit na een warme vierdaagse."

Uiteindelijk draait het allemaal om één ding: op tijd aan de bel trekken. "En geef buiten duidelijk je grenzen aan, ook als je leidinggevende aandringt om door te werken. Wanneer bijvoorbeeld een storingsmonteur onder druk wordt gezet om in warme omstandigheden niet te pauzeren, maar de klus af te maken, kan dat zeker ook ten koste gaan van de veiligheid", zegt Verkuijlen. 

En als je op kantoor zit en gewoon graag wat zonnestralen wilt opvangen, dan kun je ook tegenwoordig op veel plekken juist ook bewust de zon opzoeken.