Dure instrumenten

Oasis-gitaar geveild voor 385.500 euro: 'Zie het als een belegging'

19 mei 2022 17:03 Aangepast: 19 mei 2022 17:38
Wouter Bekker met hetzelfde type gitaar als het geveilde exemplaar Beeld © EditieNL

De kapotgeslagen gitaar van Oasis-bandlid Noel Gallagher is geveild voor 385.500 euro tijdens een veiling in Parijs. Het instrument staat symbool voor de breuk tussen de bandleden. Maar wat maakt het muziekinstrument – dat dus ook nog eens in slechte staat is – zó veel geld waard?

Wat de gitaar vooral bijzonder maakt is dat gitarist Gallagher hem kapot sloeg op zijn broer tijdens een ruzie. "Het instrument vertegenwoordigt het moment waarop de band klapte", zegt Wouter Bekker van Max Guitar tegen EditieNL.

De Oasis-gitaar De Oasis-gitaar

Afhankelijk van bieder

Dat maakt het instrument geld waard. Hoeveel geld, dat hangt af van de bieder. "Als je twee of drie verzamelaars hebt die tegen elkaar opbieden, kan de prijs gigantisch oplopen", vertelt Richard Singh van veilinghuis Dutch Auction Company.

Hij maakte het zelf mee toen hij een gitaar veilde met handtekeningen van alle officiële bandleden van Elvis Presley erop. "Wij hadden 'm geschat op 5000 euro, maar hij is voor 50.000 euro geveild."

Prijzige instrumenten

Maar het kan nog gekker. Zo leverde de piano waar John Lennon het nummer Imagine op schreef zo'n 2,3 miljoen euro op. De gitaar van Kurt Cobain zelfs nog meer: ongeveer 5,1 miljoen euro. Een viool, gemaakt in 1741 door Guiseppe Guarneri, werd geveild voor zo'n 13,5 miljoen euro.

In feite koop je er een stuk muziekgeschiedenis mee, legt Bekker uit. "De koper zal in deze gitaar vast ook een goede belegging zien, dat maakt het extra interessant. Want het instrument wordt denk ik alleen maar meer geld waard. Ik denk dat er ook weinig mee gespeeld zal worden."

Dat vermoedt ook Singh. "Ik denk dat-ie een mooie plek ergens krijgt, op een muur of in een vitrine. Meer niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bennie Jolink ontwerpt gitaar voor Oekraïense slachtoffers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore