Eetstoornis

11-jarige traint voor sixpack: 'Geeft een verkeerd signaal af'

20 mei 2022 13:22 Aangepast: 21 mei 2022 14:55
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

De gespierde voetballer Cristiano Ronaldo poseert op een Instagramfoto samen met zijn afgetrainde 11-jarige zoon Cristiano Junior. Beiden hebben geen shirt aan waardoor hun sixpack te zien is. Het ziet er misschien gezond uit, zo'n getraind lichaam, maar is het ook echt zo gezond om op jonge leeftijd al zo veel krachttraining te doen? Jorjen Neumann, uit de documentaire Ziek Gespierd, is ook jong begonnen met intensief sporten en hield er een eetstoornis aan over.

"Hersteltijd met mijn jongen", schrijft de voetballer onder zijn post. De foto van Ronaldo en zijn zoon is gemaakt voor een cryosauna, een kamer met extreem lage temperaturen die is bedoeld om het spierherstel te bevorderen. Dat Cristiano Junior net zo sportief is als zijn vader was al op jonge leeftijd duidelijk: in een filmpje is te zien hoe de jongen op 4-jarige leeftijd sit-ups doet met Ronaldo.

Ronaldo vormt een slecht voorbeeld voor zijn volgers door een foto te posten waarop hij samen met zijn zoon zijn sixpack showt, vindt Jorjen. "Het kan een trigger zijn voor jongeren. Zij denken: ik moet er ook zo uitzien." Jorjen spreekt uit ervaring. Toen hij veertien was is hij steeds fanatieker gaan sporten, omdat hij het 'perfecte plaatje wilde nastreven.'

Jorjen Neumann Jorjen Neumann

"Op de middelbare school werd ik altijd afgewezen door meisjes. Daardoor was ik onzeker. In hun agenda's stonden dan foto's van knappe mannen met sixpacks waar zij dan helemaal verliefd op waren. Dus ik dacht: ik moet er net zo uitzien als hen. Dan vinden ze mij ook mooi."

Verkeerd signaal

Jorjen ging geleidelijk aan steeds meer sporten en op zijn eten letten. Op een gegeven moment werd zijn gedrag obsessief en ontwikkelde hij een eetstoornis waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds last heeft. "Bij mij is dat vergelijken met het 'perfecte plaatje' fout afgelopen en ik zou het vervelend vinden als dat bij anderen ook gebeurt."

Volgens hem zou het helemaal niet belangrijk moeten zijn hoe Cristiano Junior eruitziet. "Sporten moet leuk zijn, vooral op zo'n jonge leeftijd. Het moet niet gaan om presteren. Daarom vind ik het jammer dat hij met zo'n foto een verkeerd signaal af kan geven aan zijn volgers."

Begeleiding

Ook Herman IJzerman van Kenniscentrum Sport en Bewegen denkt dat de Instagrampost een slechte invloed kan hebben op jonge kinderen. "Het gevaar is dat kinderen dit gaan zien als de norm en zomaar gaan sporten zonder goede begeleiding. Ze kunnen zichzelf dan letterlijk kapot trainen en blessures krijgen. Als het tegenzit kan het ook mentaal gevolgen hebben", vertelt IJzerman.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse eetstoornis-organisatie woedend op Kristen Stewart

Maar is het voor een kind van elf wel gezond om al zo fanatiek krachttraining uit te oefenen? "Veel mensen denken dat het de groei van een kind kan afnemen, maar dat is niet zo." Een kind met sixpack is dus niet per definitie ongezond, denkt IJzerman. Het kan juist goed zijn voor kinderen om krachttraining te doen.

Dat komt doordat de spieren en botten van een kind dan sterker worden, wat blessurepreventief kan werken. Maar daar zit een belangrijke voorwaarde aan: "Alles moet met beleid, zoals dat ook voor volwassenen geldt. Ook is het belangrijk dat een kind goede begeleiding krijgt. Anders kan het dus wel negatief uitpakken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore