Ga naar de inhoud
Insectenplaag

Geen ongedierte bestrijden met gif, maar met andere dieren: 'Milieuvriendelijk'

Mariken Schenkenveld van Natuurlijk Advies Schenkenveld laat bladluis zien Beeld © EditieNL

Een insectenplaag bestrijden met gif wordt misschien wel verleden tijd. Volgens ongediertebestrijders zijn er genoeg ecologisch verantwoorde manieren om ongedierte tegen te gaan, zoals met andere dieren. Zo wordt in het Brabantse Someren de muggenoverlast op een vakantiepark bestreden met 1200 kleine visjes. "Gif is not-done."

Op het vorig jaar geopende vakantiepark De Heihorsten in Someren hadden veel mensen last van muggen. "Daar moesten we natuurlijk iets aan doen, maar we wilden niet met milieuonvriendelijk gif werken", vertelt Ted Tromp van de plaatselijke vereniging voor eigenaren aan EditieNL. "Het hoop en vermoeden is er nu dat we een passende oplossing hebben gevonden."

Geen
Lees ook:
Geen gif maar drones voor boeren in strijd tegen ongedierte

De passende oplossing waar hij het over heeft zijn de 1200 vissen die zijn losgelaten in het water op het vakantiepark. Een ideale oplossing, weet Dorien de Vrieze van Traas Ongediertebestrijding. "De muggen leggen hun eitjes in het water en de vissen eten die dan op.  Zo pak je het probleem bij de kiem aan", legt ze uit.

Muggenjacht 

Binnenkort gaat het ongediertebestrijdingsbedrijf ook vleermuiskasten ophangen op het vakantiepark. "Want vleermuizen zijn heel goede muggenvangers. Wij geven ze een plekje waar ze kunnen wonen, en zij kunnen 's nachts op muggenjacht", zegt De Vrieze.

Ze merkt dat zij en haar collega's steeds vaker worden ingehuurd om ongedierte op een natuurvriendelijke manier te bestrijden. "Gif is steeds vaker not-done."

Natuurlijke vijand

Ook Mariken Schenkeveld merkt dat. Voor haar eigen bedrijf houdt ze zich bezig met het zoeken naar natuurlijke oplossingen om ongedierte mee te bestrijden. "Ik lever altijd een natuurlijke vijand en dat is helemaal niet schadelijk, zoals gif", zegt ze tegen EditieNL. "Deze bestrijding wordt absoluut populairder."

Ratten
Lees ook:
Ratten en muizen in Nederland overleven gif steeds vaker

Bladluis kun je bijvoorbeeld tegengaan door lieveheersbeestje erbij te zetten, geeft Schenkeveld als voorbeeld. Ook aaltjes kunnen worden ingezet om naaktslakken en kevers te bestrijden.

"Een ander voorbeeld is de sluipwesp. Daarvan kunnen we de eitjes plaatsen in de buurt van witte vliegen. Dan kunnen de wespenlarven ze opeten. Zo zijn er genoeg natuurvriendelijke opties tegen insectenplagen."