Connectie creëren

Juf maakt video's voor gevluchte kinderen uit Oekraïne: 'Elkaars cultuur leren kennen'

19 mei 2022 11:20 Aangepast: 19 mei 2022 12:41
Marijke (rechts) krijgt hulp van tolk Ira Koval en de kinderen van haar basisschool Beeld © Marijke

Oekraïense kinderen die vanwege de oorlog naar Nederland zijn gevlucht krijgen een hoop voor hun kiezen. Plotseling moeten ze meekomen in een cultuur waar ze weinig van afweten, met klasgenoten die een vreemde taal spreken. Om de Oekraïense en Nederlandse kinderen kennis te laten maken met elkaars gebruiken en tradities, maakt basisschooljuf Marijke Boudewijns YouTube-video's voor ze.

Wat voor feestdagen zijn er, hoe steekt een schooldag in elkaar en wat doe je tijdens de vakantie? Het zijn onderwerpen die Marijke aansnijdt in haar video's.

De 32-jarige juf van de Koningin Wilhelminaschool in Baarn is al langer bekend met YouTube. Ze uploadt regelmatig educatieve video's op het platform waarin ze bijvoorbeeld met behulp van slijm uitlegt hoe je de persoonsvorm in een zin ontdekt. Haar kanaal 'Geflipt?!' telt inmiddels ruim 11.000 abonnees.

Oorlog

"Toen ik las over de oorlog in Oekraïne, wist ik al snel dat ik wilde helpen", vertelt Marijke aan EditieNL. "Ik bedacht dat ik misschien iets kon betekenen met mijn YouTube-kanaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fietsles voor Oekraïense kinderen in Hilversum: 'Belangrijk in ons land'

Marijke vroeg om raad bij een collega van de scholenstichting waar ze voor werkt, die ook een klas met Oekraïense kinderen heeft. "Die zei dat er niks leuks en leerzaams was qua video-aanbod om te laten zien. De kinderen kijken nu naar filmpjes voor groep 3, over de letters die ze leren. Die zijn niet alleen te kinderachtig, maar ook niet gericht op de Oekraïense kinderen."

Oproep

Omdat ze aan haar eigen kennis in dit geval niet genoeg had, plaatste Marijke een oproep op LinkedIn. "Ik had een organisatie nodig om te filmen, maar ook een tolk en hulp bij nieuwkomersonderwijs. Ik weet daar te weinig van om inhoudelijk te bepalen wat de kinderen nodig hebben. In een paar weken tijd was alles rond. Zo wilden de organisaties HubHubonderwijs, Researched Nl en het AoB samenwerken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel Oekraïense vluchtelingen kunnen geen bankrekening openen: 'Ik wil graag werken, maar dat kan nu niet'

Ook kreeg ze hulp van de kinderen van haar eigen school. "Ze waren meteen enthousiast. We zijn gaan nadenken wat we konden vertellen over Nederland, maar ook wat we willen weten van Oekraïne. Het is absoluut niet de bedoeling dat we alleen vertellen hoe wij het hier doen. Het gaat echt over beide landen."

Vijf video's

Het resultaat is een reeks van vijf video's, waarvan de eerste gisteren is gepubliceerd. "Die aflevering gaat over school. Welke vakken krijg je in Nederland en welke in Oekraïne? Wat zit er in je schooltas? Wanneer heb je vakantie? De Nederlandse kinderen vonden het heel indrukwekkend dat de zomervakantie in Oekraïne maar liefst drie maanden duurt."

De tekst gaat door onder de video.

Ook zelf heeft Marijke veel geleerd. "Ik heb ontzettend veel leuke mensen leren kennen. Mijn telefoongeschiedenis bestond op een gegeven moment uit Vladimirs, Olena's, Sasha's en Yulia's", lacht ze. 

"Zo is er bijvoorbeeld een meisje met wie ik elke dag uren heb gebeld om een script te schrijven. Ik heb zoveel leuke dingen gehoord waar ik geen weet van had. Als een Oekraïens kind jarig is wordt het bijvoorbeeld aan de oren getrokken. Word je tien jaar, dan doen ze dat tien keer. Grappig toch?" 

Vrije uurtjes

Ze heeft alles in haar vrije tijd gedaan. "Ja, het heeft een hoop werk gekost. Elke avond was ik er zoet mee. Maar ik doe het graag. Ik hoop zoveel mogelijk kinderen te bereiken en met de video's een stukje verbinding te creëren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore