Gemeenteraadsverkiezingen

Alleen maar vrouwelijke wethouders in Culemborg, in Kerkrade enkel mannen

18 mei 2022 14:31 Aangepast: 18 mei 2022 14:33
De drie (aanstaande) wethouders van Culemborg Beeld © EditieNL

Het nieuwe college van de gemeente Kerkrade is zacht gezegd niet echt 'woke' te noemen. De zes posities worden ingevuld door zes witte mannen van middelbare leeftijd. In Culemborg zijn juist alle wethouders vrouw. Waarom is het anno 2022 zo moeilijk om voor het college een afspiegeling van de bevolking te vinden?

Helaas is Kerkrade niet de enige gemeente waar de mix ver te zoeken is. In 2018 hadden 103 van de toen 355 gemeenten alleen mannelijke wethouders.

Volgens Henk Bouwmans, onderzoeker van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden komt hier langzaam wel wat verandering in maar gaat dat proces nog erg traag. "Mensen in elke organisatie hebben de neiging ­– als het gaat om opvolging – iemand te kiezen die een kopie is van henzelf", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Erica Meiland geïnstalleerd als gemeenteraadslid in Noordwijk

"Je hebt anderen nodig om buiten die bubbel te kunnen kijken. Dat proces gaat erg langzaam." In 2018 was dertig procent van de raadsleden vrouw. "Het zou me verbazen als dat nu ineens boven de 40 procent is."

Krimgemeente

Het bestuur is volgens hem sterk verankerd. Zo ook in Kerkrade. "De mensen die daar in de politieke partijen actief zijn, doen dat al jaren. Bovendien is Kerkrade een krimpgemeente – mensen trekken er weg – dus dat zorgt voor weinig vernieuwing."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Premier Rutte wiste jarenlang iedere dag zijn sms'jes'

Volgens formateur en wethouder van de gemeente Kerkrade is het echter niet zo zwart-wit. "In de praktijk worden prominente rollen ingevuld door vrouwen in de coalitie. Bovendien heeft Kerkrade sinds 2019 een vrouwelijke burgemeester en is zij voorzitter van het college en de gemeenteraad. Iedereen is welkom in de Kerkraadse politiek."

De zes mannelijke wethouders worden dus wel bijgestaan door een vrouwelijke burgemeester. In Culemborg is dat precies andersom. Daar zijn alle wethouders vrouw.

'Trots op'

Na de gemeenteraadsverkiezingen worden in veel gemeentes nu de nieuwe colleges gevormd. In Culemborg krijgt wethouder Monica Wichgers nu twee vrouwelijke collega's. "We hebben er niet op gestuurd maar we zijn er wel een beetje trots op", zegt Wichgers tegen EditieNL.

Hoewel Wichgers er trots op is wil ze voorkomen dat er teveel nadruk wordt gelegd op het feit dat ze allemaal vrouw zijn. "We hebben niet expres ingezet op vrouwen. We zijn alle drie gekozen om onze kennis en kunde."

De drie (aanstaande) wethouders van Culemborg De drie (aanstaande) wethouders van Culemborg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore