Geef elkaar wat meer de ruimte en toon respect naar elkaar. Dat is de insteek van een nieuwe verkeerscampagne van Vervoerregio Amsterdam, een samenwerkingsverband van veertien gemeenten. Volgens de organisatie wordt het drukker op de wegen en zijn er ook meer soorten weggebruikers en dus is het vooral belangrijk dat we begrip hebben voor elkaar.
In de nieuwe verkeerscampagne 'Met elkaar overweg' wordt benadrukt dat mensen rekening met elkaar moeten houden in het verkeer. Dat is volgens Vervoerregio Amsterdam nodig, want het aantal irritaties zou de pan uit rijzen. Het zou zelfs kunnen leiden tot ongelukken.
Individualisme
Er valt een hoop te verbeteren aan ons gedrag op de weg, vindt ook verkeerspsycholoog Matthijs Dicke. Hij denkt dat het verschillende redenen heeft dat we minder rekening houden met elkaar. "Ten eerste wordt het drukker in Nederland. Tegelijkertijd zien we ook dat mensen individualistischer worden. Je ziet toch wel verharding in de maatschappij", zegt hij tegen EditieNL.

Daarnaast zijn er veel verschillende soorten weggebruikers. "De elektrische fiets en steps zijn erbij gekomen. Daardoor wordt het verkeer minder eenduidig en gebruikers hebben meer verschillende snelheden. En flitsbezorgers houden zich bijvoorbeeld vaak niet aan de verkeersregels – al moet je ze natuurlijk niet allemaal over één kam scheren. Zij staan onder enorme druk omdat het allemaal snel moet."
Rijwaardigheid
Hij vindt dat rijwaardigheid – oftewel respectvol rijden – onderdeel zou moeten zijn van rijlessen. "Al weet ik niet of het op de lange termijn helpt. Op je dertigste ben je toch weer een ander persoon. Het belangrijkste is gewoon dat iedereen rekening houdt met elkaar. Zo'n wielrenner die boos wordt omdat hij geen oude mensen kan inhalen, dat snap ik niet zo goed."
Ruimte geven
Elkaar de ruimte geven zou volgens Dicke al veel oplossen. "Je ziet heel gauw aan iemand of hij ertussen wil. Geef dan de ruimte, verminder de snelheid. En rem op de snelweg bijvoorbeeld even als je ziet dat er een onhandige situatie voor je plaatsvindt. Daardoor kunnen die mensen het vervolgens samen oplossen."

Ook zou het kunnen helpen als iedereen binnen de bebouwde kom dertig kilometer per uur zou rijden, denkt de verkeerspsycholoog. "De verschillen in snelheid zijn dan niet zo groot meer. Je kan elkaar dan niet meer inhalen. Waarom zou je elkaar dan geen ruimte geven?"
Ook Bob de Ruijter, instructeur bij de Driving Experience, denkt dat afstand houden deel uitmaakt van respectvoller rijden. "Maar vooral kijken. Wat zijn de automobilisten en fietsers om je heen aan het doen? We moeten met elkaar zo vloeiend mogelijk het verkeer door kunnen."