Ga naar de inhoud
Biodiversiteit

De heg verdwijnt uit ons landschap: 'Van levensbelang voor de natuur'

Kenneth Rijsdijk, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam Beeld © EditieNL

De heg moet terugkeren in het Nederlandse landschap. Dat zou goed zijn voor de biodiversiteit, opvang van koolstof, voorkomen van overstromingen en nog veel meer. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Maar we zien dat heggen veelal verdwijnen uit onze tuinen en omheiningen. Daar moet dus verandering in komen, vinden de onderzoekers.

Geschat wordt dat sinds de Tweede Wereldoorlog zo'n 225.000 kilometer aan heggen is weggehaald. Dat is bijna zes keer een rondje om de aarde. Stads- en dorpsuitbreiding, de uitvinding van prikkeldraad en schaalvergroting in de landbouw kunnen allemaal als oorzaak worden aangewezen hiervoor.

"En dat terwijl heggen van levensbelang zijn", zegt onderzoeker Kenneth Rijsdijk. "Je kunt volmondig zeggen dat het in Nederland slecht gaat met de natuur: planten en insecten verdwijnen langzaam en het aantal plagen en misoogsten neemt toe. Dat komt mede door het verdwijnen van de heg."

Voordelen

Volgens de onderzoeker hebben heggen veel voordelen. Zo kunnen ze veel water opvangen om overstromingen tegen te gaan, plagen te bestrijden, koolstoffen op te slaan en planten en gewassen te beschermen tegen ammoniakdampen en schimmels. "Ook zorgt het voor verbinding tussen natuurgebieden. Als je tussen een groot en klein gebied een heg hebt, krijg je meer dieren en planten in het kleine gebied. Hoe meer heg, hoe meer voordelen", zegt Rijsdijk tegen EditieNL.

Wildcamera
Lees ook:
Wildcamera in tuin om biodiversiteit te vergroten: 'Weg met de tegeltuin'

Juist nu is het belangrijk dat er aandacht komt voor dit thema, vindt de onderzoeker. "De politiek moet nu beslissingen maken over natuurherstel." Maar daar komt te veel twijfel bij kijken en duurt het te lang. "Dus laten we alsjeblieft actie ondernemen, want anders wordt ons landschap slachtoffer van de onthegging."

Omslag

Of er ook gehoor gegeven gaat worden aan de oproep van de onderzoeker, betwijfelt Jurgen Smit van het online platform Tuinmanieren. "Mensen houden van een houten schutting, dat hoort bij een onderhoudsvrije generatie. Toch merk ik wel dat er een omslag gaande is", zegt hij tegen EditieNL.

Zo zijn er mensen die voor privacy in de eerste vier meter van hun tuin een schutting plaatsen en vanaf daar een heg neerzetten. "Die combinatie is fantastisch. Als iedereen gewoon een stukje heg plaatst, vormen alle kleine beetjes bij elkaar een groot geheel."