Groningen en Drenthe

Eerste test met warmte uit ondergrondse zoutbergen: 'Van het gas af'

17 mei 2022 14:20 Aangepast: 17 mei 2022 14:25
Henk Groenewold, directeur van LTA Energy, gaat bij zwembad 't Vlasmeer testen met warmte halen uit zoutpijlers Beeld © EditieNL

Een heel dorp verwarmen met zout: het klinkt wellicht onmogelijk, maar het zou zomaar kunnen dat een aantal Groningers en Drentenaren het binnenkort gebruiken om hun huis te verwarmen. Verschillende dorpen liggen daar namelijk op een zoutpijler, een soort ondergrondse zoutberg. Nu wordt er voor het eerst in Nederland geboord naar die zoutwarmte.

Zoutpijlers zijn vooral te vinden in het noordoosten van het land. Ze liggen op plekken waar voorheen de zee nog te vinden was, maar nu land voor in de plaats is gekomen. Het achtergebleven zout in de bodem vormt zoutpijlers.

Bij zwembad 't Vlasmeer in het Groningse Onstwedde wordt als eerste in Nederland getest met warmte uit zoutpijlers. "Wij verwarmen ons bad normaal met gas tot ongeveer 23 graden. Maar nu de huidige gasprijzen zo duur zijn, willen we graag op zoek naar een oplossing", vertelt penningmeester Henny Wilts aan EditieNL. "Het zou mooi zijn als dit wat kosten bespaart, ook voor de gemeente."

Van het gas af

Normaalgesproken is de temperatuur in de grond op driehonderd meter diepte zo'n 18 graden. Met een zoutpijler hoopt Henk Groenewold, directeur van LTA Energy en verantwoordelijk voor de test met de zoutpijler, 35 graden warmte aan te treffen.

"Met zulke hoge temperaturen kunnen we een woning goedkoop verwarmen, mogelijk zonder warmtepomp. Het proefproject moet vaststellen wat de exacte temperatuur is en of we dat goed kunnen onttrekken", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitvinding TU Eindhoven: verwarm je huis met deze batterij met zout

Dat onttrekken gebeurt via een zogeheten bodemlus. Die voert koud water naar beneden de bodem in, dat wordt daar verwarmd en met een kleine pomp weer omhoog gebracht. "Als de literatuur klopt moet het lukken om op deze manier het zwembad tot 23 te graden te verwarmen. De praktijk moet nu aantonen of dat het ook echt zo is."

Daarna kan gekeken worden of zulke bodemlussen aangelegd kunnen worden bij huizen die op zoutpijlers staan, zodat die van het gas af kunnen.

Lokale oplossing

Maar of het ook echt de oplossing is voor het energieprobleem is? "Dat weet ik niet. Het kan voor het zwembad in Onstwedde goed uitpakken, maar niet voor heel Nederland. Alleen dorpen die boven een zoutpijler zijn gelegen kunnen hiervan profiteren", zegt Groenewold. Hoe verder de warmte namelijk vervoerd moet worden, hoe meer het afkoelt. Het is dus vooral een lokale oplossing denkt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore