Ga naar de inhoud
Vrijwilligersinitiatief

Fietsles voor Oekraïense kinderen in Hilversum: 'Belangrijk in ons land'

Afgelopen zaterdag was de eerste les Beeld © Hilversummers.nl

In Nederland is leren fietsen voor kinderen bijna net zo normaal als leren lopen. Maar in Oekraïne is dat anders. Om vluchtelingenkinderen in ons land te helpen bij hun middelbare school – die elf kilometer verderop ligt – te komen, organiseren Hilversumse vrijwilligers fietslessen voor hen. Afgelopen zaterdag was de eerste bijeenkomst. "Ze vonden het supergaaf."

Hoewel er in Oekraïne wel gefietst wordt, is het een stuk minder vanzelfsprekend dan in Nederland. "Kinderen nemen pas vanaf 14 jaar deel aan het verkeer op de fiets. En de afstanden zijn anders, waardoor het minder gebruikelijk is om de fiets te pakken", vertelt Allard Bentvelsen, initiatiefnemer van het platform Hilversummers.nl, aan EditieNL.

22 kilometer per dag

Dat maakt het voor 28 vluchtelingenkinderen tussen de twaalf en zeventien jaar in Hilversum moeilijk om hun middelbare school te bereiken. "Ze moeten elke dag naar Naarden, elf kilometer heen en elf kilometer terug. Een flinke afstand, zelfs voor Nederlandse begrippen. Op dit moment is het vervoer geregeld met busjes, maar binnenkort moeten ze zelf fietsen."

Veel
Lees ook:
Veel Oekraïense vluchtelingen kunnen geen bankrekening openen: 'Ik wil graag werken, maar dat kan nu niet'

Daarom hebben vrijwilligers van het platform, ambtenaren en een coach zich afgelopen zaterdag verenigd om de kinderen fietsles te geven. "We zorgen dat ze praktijkles krijgen, maar ook dat ze de regels kennen", zegt Allard. De fietsen worden verzameld via Hilversumse gezinnen.

Eerste lesdag

De eerste lesdag was een groot succes, vertelt Allard. "We gingen slalommen, deden remwedstrijdjes en probeerden snel op te trekken. Die manier van leren leidde tot veel enthousiasme. Ze vonden het supergaaf, dat zag je echt aan de gezichten." Deze week staan er nog twee sessies op de planning.

Het niveau van de kinderen wisselt sterk. "Sommige kinderen kunnen al fietsen maar missen nog specifieke vaardigheden of zelfvertrouwen. Maar er zat zaterdag ook een meisje bij dat nog nooit heeft gefietst. De lessen zijn voor iedereen leuk: degenen die al konden fietsen kunnen hun vaardigheden showen en het tegen elkaar opnemen, en de kinderen met minder ervaring worden weer in dat enthousiasme meegenomen."

Afhankelijk

Ook met andere activiteiten zal het van pas komen dat de kinderen straks kunnen fietsen. "Om je in een plaats als Hilversum te verplaatsen zijn mensen erg afhankelijk van hun fietsen. Deze kinderen kunnen er ook mee naar hun sport of andere dingen. Daarnaast is het ook gewoon gevaarlijk als je het niet goed kunt."