Ga naar de inhoud
Vaarseizoen

Havenmeesters gezocht: 'Als ik hier zit hoef ik niet meer op vakantie'

Crista Klerx, havenmeester jachthaven 't Stukske Beeld © EditieNL

Nu de zomer in aantocht is wordt het weer druk op het water. En dat betekent ook weer volle jachthavens. Maar wie zorgt er eigenlijk dat alles soepeltjes verloopt in de haven? Er is namelijk een tekort aan havenmeesters, zo blijkt uit een rondgang van EditieNL. Ook Crista en Jozef Klerx zoeken een opvolger voor de jachthaven t Stukske in Waalwijk.

Je hoeft geen technisch wonder te zijn en je hoeft ook niet echt verstand te hebben van boten. Crista en Jozef zijn blij met iedereen die maar wil. De nood is hoog want voor drie van de zes maanden dat 'hun' jachthaven open is, is er nog geen havenmeester.

Pipowagen

"Je moet met de natuur willen leven en je moet tegen de rust kunnen", vertelt Crista tegen EditieNL. "Maar het is hier heerlijk, het is vreselijk luxe kamperen. Je woont hier in een pipowagen en je zit midden in een natuurgebied. Je ziet bevers, vossen, lepelaars en ganzen. Als ik hier zit dan hoef ik niet meer op vakantie."

Schipper
Lees ook:
Schipper (25) wil hond redden en komt vast te zitten tussen kade en boot

Het echtpaar is dit jaar drie maanden havenmeester. Voor de andere drie maanden van het seizoen zoeken ze een opvolger. Het stel is lid van een vereniging en door de vergrijzing loopt het aantal vrijwilligers terug. "Je hoeft geen watersporter te zijn. Het is handig als je mensen een beetje kunt helpen die hun boot komen aanleggen. Verder moet je wat uren steken in het onderhoud van de jachthaven. Denk aan gras maaien en schoonmaken."

Maar bovenal moet je gewoon heel gezellig zijn. "Je bent eigenlijk een soort Mamaloe", zegt ze, verwijzend naar de pipowagen waar de havenmeester in woont. "Je moet echt een sociaal persoon zijn."

Rotterdams
Lees ook:
Rotterdams bedrijf levert 3D-geprint plezierjacht van gerecycled plastic

Maar niet elke havenmeester heeft als hoofdtaak gezellig keuvelen. De haven van Crista en Jozef is vrij klein, met maar 64 ligplaatsen. Anders is de jachthaven in de Biesbosch waar Fred Janssen aan het roer staat. Met 1400 ligplaatsen is het de grootste van West-Europa.     

ANWB

"Mensen denken weleens dat ik een heel lui baantje heb maar dat is het echt niet", zegt Janssen tegen EditieNL. "Ik loop wel 14 kilometer per dag. Steiger op, steiger af. De mensen moeten stroom hebben, ze moeten water hebben. Alles moet geregeld worden." In tegenstelling tot de familie Klerx hoeft hij zich niet bezig te houden met gras maaien. "We zijn eigenlijk een soort megacamping, en binnen de haven zijn we ook een soort ANWB. We slepen boten naar hun plek en doen reparaties."

Het verschil is niet alleen te zien in werkzaamheden. Ook de vergoedingen van beide havenmeesters is behoorlijk anders. Crista en Jozef krijgen een vrijwilligersbijdrage van 180 euro per maand. Fred Janssen verdient boven modaal met meer dan 2500 euro per maand.

Beide havenmeesters zijn het wel met elkaar eens over het vak: het is het mooiste wat er is.