Onderzoek CBS

Twintig minuten bewegen per dag niet haalbaar? 'Je hoeft niet te sporten'

16 mei 2022 17:38 Aangepast: 17 mei 2022 09:07
Even fietsen telt ook als bewegen Beeld © Getty Images

Twintig minuten per dag bewegen: meer dan de helft van de Nederlanders komt er niet aan toe. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 53 procent minder dan de aanbevolen 2,5 uur per week beweegt. Is twintig minuten per dag echt niet haalbaar? "Veel mensen denken dat ze meteen moeten gaan sporten."

Even de hond uitlaten, een wandeling naar de supermarkt of een sprintje naar de bus. Twintig minuten matig bewegen per dag: je zou denken dat het iedereen wel moet lukken. Toch wordt de richtlijn bij lange na niet door gehaald. Slechts 47 procent beweegt genoeg. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CBS: ruim helft van de Nederlanders beweegt te weinig 

Misschien worden de richtlijnen niet gehaald omdat mensen denken dat ze echt intensief moeten sporten, maar dat is volgens Noor Willemsen van Kenniscentrum Sport en Bewegen niet het geval. "Het is vooral belangrijk om elke dag te bewegen. Het is niet wenselijk om maar een keer in de week intensief te sporten. Juist elke dag even je hart flink te laten pompen maakt het verschil."

Mensen onderschatten – of zijn zich niet bewust van – het belang om elke dag te bewegen denkt Willemsen. "Ze gaan dan in het weekend een keer flink naar de sportschool en denken dan dat ze genoeg doen." Maar het is juist beter om elke dag een klein beetje te bewegen. Dat kan een stukje wandelen zijn of even fietsen. "Ook het tillen van de boodschappen telt al mee. Je moet gewoon net een beetje buiten adem raken van een activiteit en dan is het al goed."

Stappen op de plaats

Volgens bewegingsgoeroe Olga Commandeur van Nederland in Beweging kun je heel gemakkelijk wat extra beweging aan je dagelijkse activiteiten toevoegen.

"Kom uit je stoel en doe gewoon tijdens dagelijkse activiteiten – die het toelaten – stappen op de plaats", zegt ze tegen EditieNL. Door tijdens het tv-kijken of koken te stappen ben je al in beweging. "Als je dan ook nog je handen open en dicht knijpt dan voel je al dat je ook je armen meeneemt door ze uit te strekken en weer in te trekken. Dan voel je al dat je met je hele lichaam in beweging bent."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore