Nederlandse klifduikers zijn geschokt door het bericht van de Nederlandse man die om het leven is gekomen toen hij van een klif afsprong, vlak voor de kust van Mallorca. Ze roepen dan ook op om - met het oog op de zomervakantie- nooit zomaar van een klif of rots te springen.
Voor de ogen van zijn vriendin en zoontje sprong de 31-jarige man van 25 meter hoogte naar beneden. Een bizarre hoogte, vindt springcoach voor schoonspringen Patrick van der Meer. "Je gaat dan gewoon met een snelheid van 85 kilometer per uur naar beneden."

Volgens Van der Meer moet je daarbij in je achterhoofd hebben dat hoe hoger je springt hoe sneller je beneden bent. "Als je van drie meter hoogte springt, hang je 1.3 seconden in de lucht. Als je vanaf zeven keer zo hoog springt, ongeveer twintig meter, ben je niet zeven keer zo lang in de lucht. Na 2.3 seconden lig je al in het water."
Jezelf corrigeren terwijl je in de lucht hangt is daarom bijna onmogelijk, denkt de springcoach. Je moet dus ver genoeg naar voren springen. "Dat klinkt logisch, maar als je op een meter hoogte staat kan je dat dan ook goed inschatten. Vanaf 25 meter hoogte wordt het echt lastig om te zien hoe ver je precies moet afzetten."
Vaardigheden
Niet zomaar iedereen kan van een grote hoogte afspringen, weet klifduiker Ken-Rick Leeflang. Hij geeft indoor trainingen en organiseert reizen naar het buitenland voor klifduikers ook is hij mede-oprichter van Indoor Cliff Diving. "Ik vind tien meter al hoog en ik train er gewoon op", zegt hij tegen EditieNL. "Je hebt echt vaardigheden nodig om van grote hoogtes af te springen. Anders maak je het te gevaarlijk voor jezelf."

Bij trainingen probeert hij juist te vermijden dat mensen in één keer van zo'n grote hoogte af gaan springen. "Wij bouwen het altijd op. Dus we beginnen bij tien meter en gaan door naar elf en dan twaalf. Tussendoor blijven we checken of alles nog goed gaat en we nog hoger kunnen springen." Daarbij is het van te voren belangrijk om te kijken of het water diep genoeg is en of er geen obstakels zijn waar je op kunt vallen.
Nederland
Maar niet alleen op vakantiebestemmingen met rotsen en kliffen gaat het mis. Ook in Nederland zoeken mensen bij mooi weer het gevaar op door bijvoorbeeld van bruggen te springen. "Elk jaar gaat dat wel een keer fout. Dat komt vooral doordat mensen verkeerd op het water landen en bewusteloos raken", legt Leeflang uit.
Doordat het water in Nederland troebel en donker is, kun je iemand heel moeilijk vinden. Dat maakt het nog gevaarlijker. Dus: "Bedenk je altijd welk risico je neemt als je ergens vanaf springt, waar je ook bent."