Pats, pats, pats, omwonenden van padelbanen worden gek van het geluid van de sport. Het getik van de bal tegen het racket zorgt voor veel overlast. Zo zijn er al meerdere rechtszaken aangespannen tegen padelclubs, omdat het geluidsoverlast te erg zou zijn. Ook is er een speciaal meldpunt waar al honderden meldingen binnen zijn gekomen. "Het is de meest overlast gevende sport op het moment."
Wie dacht dat hockey of voetbal de meeste geluidsoverlast veroorzaken, heeft het mis. Volgens de Nederlandse Stichting Geluidshinder staat padel, een combinatie tussen squash en tennis in een kooi van glas- of ijzerwanden, op nummer één. Daarna volgt hockey door het geluid van de harde bal die tegen de stick of doelpaal komt. Op de derde plek staat voetbal, vooral door juichende omstanders.
Bij tennisvereniging Sprenkelaar ligt nu al een half jaar een padelbaan. Dat het geluid van padel niet al te aangenaam is weet Erik Wubbolt van de padelcommissie maar al te goed. "Het kan echt hard zijn", zegt hij tegen EditieNL. "Dat komt door het harde getik van de bal op het racket en de glazen of ijzeren wanden van de kooi."
Afspraken
Toch heeft Wubbolt zelf nog geen klachten ontvangen over de baan. "Wij zitten ver genoeg bij de woonwijk vandaan en er is beschutting om het geluid tegen te gaan." Ook heeft hij bij de aanleg van de baan rekening gehouden met dikker glas en zwaarder staal voor de kooien, zodat het minder geluid produceert.

Maar de voornaamste reden dat hij nog geen klachten heeft ontvangen, zit hem in de goede relatie met omwonenden, denkt hij. "We hebben een online meeting georganiseerd voor de baan werd aangelegd zodat iedereen goed geïnformeerd was. Ook hebben we afspraken gemaakt zoals dat de vereniging na 23.00 uur dicht gaat."
Honderden meldingen
Wat bij deze tennisvereniging goed ging, gaat bij andere tennisclubs met padelbanen vaak mis. Bewoners worden dan niet genoeg betrokken bij de plannen en afspraken van de aanleg van de padelbaan.
"Omwonenden zijn vaak niet tegen, maar willen betrokken worden. Als dat niet gebeurt, hebben ze minder begrip en kunnen ze gaan klagen", legt Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder, uit.
Als akoestisch adviseur wordt Roelofsen regelmatig ingeschakeld om onderzoek te doen naar het geluidsoverlast van een padelbaan. "Het is echt een groot probleem, helaas." Hij is bij vijf rechtszaken betrokken tussen omwonenden en tennisverenigingen en staat in contact met het speciale meldcentrum voor geluidsoverlast door padel. "Daar zijn honderden meldingen binnengekomen."
Een oplossing zoeken voor de geluidshinder is niet altijd eenvoudig. "Maar door onderling afspraken te maken, kom je vaak al heel ver."
Verslaggever Gerben Kamphorst test vandaag hoe hard het geluid van padel eigenlijk is. Kijk om 18.15 naar RTL4 om te zien hoe hij het heeft ondervonden.