Veilig aan de grond

Passagier landt vliegtuig: 'Onmogelijk voor een leek'

13 mei 2022 13:39 Aangepast: 13 mei 2022 13:41
Hoe moeilijk is het om een vliegtuig te landen? Beeld © EditieNL

Je moet er niet aan denken: je zit in een vliegtuig en de piloot wordt onwel. Het gebeurde deze week tijdens een vlucht van Florida naar de Bahama's. Toch liep het goed af, want een van de passagiers wist het vliegtuig met behulp van de luchtverkeersleiding veilig aan de grond te krijgen.

Als leek een vliegtuig aan de grond zetten, dat is volgens instructeur Rene Schel van Vliegclub Flevo bijna onmogelijk. "Het kan haast niet dat de passagier in Amerika niets wist van vliegtuigen", meent hij. "De eenmotorige Cessna 208 - het vliegtuig waarin het gebeurde - valt onder de kleine vliegtuigen maar het is nog een behoorlijk serieus vliegtuig."

Een luchtverkeersleider hielp de Amerikaanse passagier die het stuur overnam. Het lukte hen samen om het toestel zonder gewonden naar beneden te krijgen.

Een hele prestatie, vindt Schel, want er zijn tijdens een landing een paar belangrijke dingen die op tijd moeten gebeuren. Zo moet je de neus van het vliegtuig in een bepaalde stand zetten, de snelheid en het vermogen van de motor juist kiezen, de gashendel sluiten en het vliegtuig vlak voor het de grond raakt in een horizontale vlucht brengen.

"Om dit onder de knie te hebben, moet je minimaal tien vlieguren hebben gehad", denkt de vlieginstructeur.

Paniekknop

Ook luchtvaartdeskundige Joris Melkert denkt dat de passagier in kwestie kennis van zaken moet hebben gehad. "Het vliegtuig had een automatische piloot, maar geen automatisch landingssysteem. Dat betekent dat het landen op de piloot zelf aankomt", legt hij uit. En dat is dus nogal wat.

Je hoopt dat het je niet overkomt, maar wat zijn je opties als je in zo'n situatie terecht komt? "Voor sommige kleine vliegtuigen is er de optie om een paniekknop in te drukken. Als de piloot onwel wordt en je drukt op die knop, dan brengt het vliegtuig je veilig naar het dichtstbijzijnde vliegveld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lang wachten op het vliegveld: dit kun je zelf doen om de rij korter te maken

Bij grote passagiersvluchten is de kans een stuk kleiner dat dit misgaat. "Die hebben altijd twee piloten aan boord", zegt Melkert. En als die allebei uitvallen, dan hebben zulke grote vliegtuigen een automatisch landingssysteem. "Dat betekent dat piloten eigenlijk niet meer zelf hoeven te vliegen, want het kan allemaal automatisch."

'Vliegen is veilig'

Er is nog een andere optie voor kleine vliegtuigen: een ballistic recovery system. "Dan kan het hele vliegtuig aan een parachute naar beneden komen", vertelt hij.

Maar volgens Melkert moet je je over zulke zaken zeker geen zorgen maken. "De kans dat je dit allemaal nodig hebt is heel klein, want vliegen is nog steeds veel veiliger dan reizen met een ander vervoersmiddel, zoals de auto, bus of trein."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore