Ga naar de inhoud
Freetable

Spontaan uit eten lijkt onmogelijk, app moet daar verandering in brengen

Foto ter illustratie Beeld © GettyImages

Spontaan in een restaurant eten op vrijdag- of zaterdagavond zonder reservering lijkt op veel plekken een behoorlijke opgave. Vervelend als je graag ongepland uiteten gaat. Maar ook voor restauranthouders is het lastig. Zij zien steeds vaker dat mensen met een reservering niet komen opdagen en lopen daarom geld mis. Dat zegt de Koninklijke Horeca Nederland. Twee horecaondernemers bedachten een oplossing: een app waarmee je last-minute een vrije tafel kan claimen in de buurt.

De brancheverenging hoort van veel restauranthouders dat het vaak voorkomt dat mensen reserveren en vervolgens niet komen opdagen. In 2015 liepen restaurants daardoor gemiddeld zo'n tienduizend euro per jaar mis. Dat is nu verdubbeld naar ongeveer 21.600 euro per jaar. Gemiddeld is dat 1800 euro per maand. 

"Het is voor ons ook de vraag waarom mensen niet komen zonder af te zeggen", vertelt de woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland. "Het kan natuurlijk van alles zijn. Wel zien we dat mensen die online reserveren vaker afzeggen dan mensen die dat telefonisch doen. Online zijn ze namelijk anoniem en is het makkelijker om zonder bericht weg te blijven."

No-show

De KHN adviseert ondernemers daarom om altijd een bevestiging te sturen van de online reservering via mail, sms of WhatsApp. "Het is goed om daar dan iets in te zetten als 'laat het weten als je bent verhinderd, dan komt de tafel vrij voor iemand anders.' Zo betrek je de gasten bij het proces en worden ze meer bewust."

Reserveren
Lees ook:
Reserveren is betalen: restaurants gaan strijd aan met no-shows

Sommige restaurants gebruiken een andere methode om te zorgen dat gasten komen opdagen of op tijd afzeggen: aanbetalingen. "Als je dan niet komt opdagen ben je dus je geld kwijt", zegt de woordvoerder. Het is niet gek dat sommige restaurants zich genoodzaakt voelen om dit te doen, vindt hij. "Een no-show kan het verschil maken tussen winst en verlies. Want het is niet alleen omzet mislopen, maar ook 'nee' verkopen aan gasten die achteraf wel aan de gereserveerde tafel konden zitten." 

Terugkerend probleem

Twee restauranteigenaars bedachten een oplossing die goed zou moeten werken voor zowel het restaurant als de restaurantbezoekers. Met FreeTable kun je vlak voordat je ergens wil eten een vrije tafel claimen bij een restaurant in de buurt. Je kunt ook bij een restaurant in de digitale wachtrij staan tot een tafel vrijkomt. Je moet dan binnen vijftien minuten bij het restaurant kunnen zijn.

Horeca
Lees ook:
Horeca legt gepeperde rekening bij consument: bier en biefstuk fors duurder

Het idee voor de app is ontstaan doordat de ondernemers in hun eigen restaurant in Haarlem merken dat mensen regelmatig niet komen opdagen na een reservering. Ook van collega-ondernemers horen ze dat het een terugkerend probleem is. "Het kost gewoon omzet voor ons. Daarbij zijn er nog genoeg mensen die wel spontaan op zoek zijn naar dat ene vrije tafeltje, maar dat lukt niet door alle reserveringen. Zo brengen we een oplossing voor deze twee problemen", vertelt Roy Vernout, medeoprichter van de app.

De app zit momenteel in de testfase. Zo'n 35 restaurants in Haarlem zijn aangesloten. "Ik denk dat het gaat uitgroeien tot vijftig of zestig. Dan heb je wel het grootste deel van de stad", zegt Vernout. Na de eerste drie maanden verwerken ze de feedback van de aangesloten en restaurants en kunnen die een abonnement afsluiten.