1 op de 20 kinderen

Twee van Felicia's kinderen hebben geen eigen bed: 'Wacht op ruimere woning'

12 mei 2022 14:19 Aangepast: 13 mei 2022 15:45

Een op de twintig kinderen in groep 5 heeft geen eigen bed om in te slapen. Dat blijkt uit een studie van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van ABN Amro Foundation en het Jeugdeducatiefonds. Felicia Oost kan er helaas over meepraten. Ook haar kinderen hebben niet allemaal hun eigen bed.

Felicia heeft vier kinderen. Maar in haar flat in Schiedam staat niet voor ieder kind een bed. "We hebben twee extra kamers", vertelt ze aan EditieNL. "In één kamer staat een stapelbed voor de oudste twee, van dertien en elf. In mijn slaapkamer slapen naast mij in bed ook de twee jongste kinderen van vier en zes."

Daarnaast heeft ze een uitklapbed dat ze soms in de keuken zet. "Voor de jongste twee. Ik wissel af wie ik erin leg."

Stress

Ze zit er erg mee. "Ik vind het heel erg. Het levert stress en frustratie op tussen de kinderen, want ze zitten met elkaar in huis gepropt. In bed maken de kinderen elkaar wakker doordat ze elkaar aanstoten in hun slaap. Huiswerk maken is ook moeilijk en gebeurt daarom bij oma." Het is vooral een kwestie van ruimtegebrek, vertelt Felicia. "Een extra bed past simpelweg niet. We wachten al jaren op een ruimere huurwoning, maar komen er nog niet voor in aanmerking."

Hulp bij kamerinrichting

Het Armoedefonds en Kinderhulp herkennen het probleem. "Kamerinrichting behoort tot de top van meest aangevraagde categorieën waar mensen hulp bij nodig hebben", laat Irene Boersma van Kinderhulp weten. Daar vallen bedden onder, maar ook bureaus, lampen en dergelijken. "In 2021 hebben we 5607 keer een kind geholpen bij kamerinrichting, dat wil zeggen een financiële aanvraag van een maatschappelijke organisatie vergoed voor kamerinrichting."

Dat die hulp hard nodig is blijkt ook uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: in Nederland leven 315.000 kinderen onder de 21 jaar onder de armoedegrens. 

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dus dat een op de twintig kinderen uit groep 5 met hetzelfde probleem kampt. Hiervoor werden honderden leerkrachten in Nederland ondervraagd. "Op sommige scholen waren er zelfs hele klassen met kinderen die geen bed hadden", vertelt Hans Spek van het Jeugdeducatiefonds, een van de partijen die het onderzoek liet uitvoeren. "Dus hebben wij geholpen, want zonder een goede nachtrust kun je ook niet goed naar school komen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goed slapen, is goed leven. Met deze tips verbeter jij je nachtrust

Het Jeugdeducatiefonds wil dat ieder kind zich even goed kan ontwikkelen. En zonder bed kan dat niet, zegt Spek. "Kinderen slapen niet goed en daardoor kunnen ze zich niet concentreren. Dat gaat ten koste van schoolprestaties en daardoor kunnen ze zich niet ontwikkelen voor de toekomst."

Uit het onderzoek blijkt dat een eigen bed ook daadwerkelijk een verschil maakt. "We hebben de leerprestaties bijgehouden en die gingen met sprongen vooruit als kinderen een eigen bed kregen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

5 dingen die je niet moet doen vlak voordat je gaat slapen

Een organisatie die kinderen in schrijnende armoede te hulp schiet is Stichting Kansarme Kinderen in Nederland. "Hoofdzakelijk geven wij kleding, speelgoed en schoolpakketten aan kinderen. Maar als de nood hoog is geven we ook andere dingen. Dat kunnen ook bedden zijn, of beddengoed", vertelt Stephanie van Buuren van de stichting aan EditieNL.

Onlangs gebeurde dat nog. "We hebben laatst nog bedden gegeven aan twee kinderen die samen op een matrasje op de grond sliepen. Een bed is iets waarvan je denkt: dit heeft iedereen toch? Niet dus."

'Verschrikkelijk idee'

Ze vindt het een verschrikkelijk idee dat sommige kinderen geen bed hebben. "Je bed is een oplaadpunt. Je plek van rust, waar je je kunt terugtrekken. Mensen weten soms niet dat ze bij ons kunnen aankloppen voor bedden, maar dat kan wel. Er is hulp!"

Een eigen bed is van groot belang, benadrukt Van Buuren. "Het is belangrijker dan een eigen slaapkamer hebben – wat in sommige situaties ook niet mogelijk is. Bijvoorbeeld in gezinnen met zes kinderen. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang een kind maar een eigen bed heeft waar het zijn eigen plekje kan creëren. Het is net zo belangrijk als schoon ondergoed."

Privacy

Het hebben van een eigen bed is vooral belangrijk in het kader van privacy, vertelt pedagoog Krista Okma. "Geen eigen bed betekent vaak ook geen eigen slaapkamer dus geen plek om je terug te trekken", zegt ze. "Dat is ook voor ouders lastig, want die hebben geen privacy. Als een kind altijd bij hun in bed ligt, dan doet dat ook wat met hun intimiteit en relatie." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwaartedeken voor betere nachtrust? 'Vermoeidheid neemt af'

Het kind leert vervolgens weer niet alleen te zijn. "Je went er niet aan dat het oké is om alleen te zijn", zegt Okma. "Als je ouder wordt is het belangrijk dat je leert dat je niet altijd iemand om je heen hoeft te hebben, en dat je jezelf ook rustig kan maken." 

De armen van morgen?

Nog een reden voor Spek van het Jeugdeducatiefonds om zich in te blijven zetten voor eigen bedden voor kinderen. Naast het bevorderen van de schoolprestaties dus. "Anders kun je al voorspellen wie de armen van morgen zijn: dat zijn dan de kinderen van de arme mensen nu, omdat ze geen bed hebben", zegt hij. "Dat moeten we niet willen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore