Ga naar de inhoud
Nederlandstalig

S10, Meau en Froukje: we zien steeds meer vrouwelijke singer-songwriters

Meau en S10 Beeld © ANP

Het nummer 'De Diepte' waarmee S10 zaterdag in de finale van het songfestival staat, heeft ze zelf geschreven. Daarnaast heeft ze al vaker met eigen gemaakte nummers in de Nederlandse hitlijsten gestaan. Net zoals Meau, Froukje en Bente bijvoorbeeld. Het lijkt wel alsof steeds meer van deze jonge, vrouwelijke singer-songwriters de hitlijsten overnemen. En daar is een logische verklaring voor.

Dat deze singer-songwriters paraderen in de hitlijsten is Desmond Haneveer, docent songwriting bij Codarts, wel opgevallen. Hij denkt dat er meerdere redenen zijn waarom nummers als 'Dat heb jij gedaan' van Meau en 'Ik wil dansen' van Froukje, die overigens bij Codarts heeft gestudeerd, goed aanslaan. "Ten eerste heeft de Nederlandstalige hiphop zich zo gevestigd in Nederland, dat het mainstream is geworden", legt Haneveer uit aan EditieNL.

"Populariteit van Nederlandse muziek ging eerst altijd in golfbewegingen, maar ik denk dat er iets ingrijpends is veranderd door de hiphop. De Nederlandstalige muziek is heel gewoon geworden in de muziekindustrie en blijvend gevestigd."

S10
Lees ook:
S10 opgelucht na uitslag halve finale: 'Heel blij'

Daarnaast merkt Haneveer dat het muziekonderwijs de laatste jaren beter is geworden. Zowel op het gebied van liedjes schrijven als in het onderwijs zelf merkt hij vooruitgang. "Daar heeft deze generatie veel profijt van."

Persoonlijk

Opmerkelijk vindt de docent dat vooral vrouwelijke songwriters het zo goed doen op dit moment. Ook op de opleiding ziet hij dat terug. "We zien wel een verschil tussen jongens en meisjes. Jongens doen vaak maar wat en dan zijn het toch de dames die met een doel naar de opleiding komen en daarnaartoe werken. Dat zie je ook bij S10, Froukje en Meau."

Aran
Lees ook:
Aran Bade over S10: 'Het is echt haar verhaal'

Omdat het in deze tijd moeilijk is om authentiek te zijn in de muziek, springen deze vrouwelijke singer-songwriters eruit, vindt Haneveer. "Het is best nieuw dat ze al zo vroeg succes hebben, maar ze spreken veel leeftijdsgenoten aan omdat ze schrijven over hun persoonlijke moeilijkheden. Daar bereik je veel mee."

Veel

Daar sluit NPO Radio 2-dj Bart Arens zich bij aan: "Op dit moment werkt die persoonlijke muziek gewoon heel goed", zegt hij tegen EditieNL.

Dat het nu lijkt alsof er ineens 'veel' van dit soort singer-songwriters in de hitlijsten staan, komt volgens hem doordat het succes van de een de ander ook helpt doorbraak te maken. "Als er ergens eenmaal een deurtje opengaat, kunnen er meer doorheen. Platenmaatschappijen merken dat het aanslaat en gaan er in investeren. Daarom lijken het er nu ineens veel."