Ga naar de inhoud
Keurmerk

Rotan niet aan te slepen: 'Ze trekken het zo uit onze handen'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Een rotan bijzettafeltje, schommelstoel, opbergmand, kinderbed: menig hip huishouden is momenteel opgeleukt met rotan accessoires. Kringloopwinkels kunnen de vraag niet aan en omdat de export zo hard groeit is er zelfs een keurmerk voor duurzame rotan in het leven geroepen.

Een gezellige rotanstoel – liefst met schapenvachtje erin – wie heeft 'm niet in de woonkamer staan? Rotanmeubelen zijn zo populair dat ze nauwelijks meer tweedehands te krijgen zijn. "We krijgen het nog wel binnen maar zodra het binnenkomt trekken klanten het zo uit onze handen", zegt Gertjan Dekker van kringloopwinkel Rataplan tegen EditieNL. "Voorheen bleef het altijd staan maar nu is het zo weer weg."

Er zijn veel liefhebbers van het materiaal. Zo ook interieurstylist Roos Reedijk, bekend van het RTL4 programma Kopen zonder Kijken. "Ik ben enorm fan van rotan", zegt ze tegen EditieNL. "Ik gebruik het veel in mijn interieurs en heb het zelf thuis ook. Het had altijd een stoffig imago en daarom was het altijd veel bij kringloopwinkels te krijgen. Maar nu is het weer helemaal terug in de mode."

Genieten
Lees ook:
Genieten geblazen: Kopen Zonder Kijken is vanaf déze datum terug

Rotan komt voornamelijk uit Indonesië. Het materiaal komt van een liaan-achtige plant die groeit in de regenwouden. De producten worden met de hand gemaakt. "Daarom zijn ze ook niet goedkoop, en is er veel vraag naar tweedehands producten."

Maar ook nieuw worden rotanmeubelen veel verkocht. De export van rotan vanuit Indonesië steeg de eerste helft van het afgelopen jaar met 31 procent. Omdat de vraag zo groot is werkte de Nederlandse tak van de International Union for Conservation of Nature (IUCN NL) samen met haar Indonesische partner aan een keurmerk om erop toe te zien dat rotan duurzaam geproduceerd wordt. "Het is nog altijd lastig voor consumenten om te weten of een product duurzaam verbouwd is", zegt Eveline van den Broek van IUCN tegen EditieNL.

Keurmerk

Rotan is an sich duurzaam, maar omdat de vraag zo hoog is, is er sprake van overexploitatie van de regenwouden. Waardoor er volgens de IUNC NL ook veel bossen en andere natuur vernietigd wordt. Het keurmerk stimuleert producenten om rotan duurzaam te produceren zonder dat dit ten koste gaat van natuur en de mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van die natuur. "Nu is er één importeur die met het keurmerk voor rotan – ROLES – gaat werken. We hopen dat er meer zullen volgen."

Tweedehands
Lees ook:
Tweedehands koopje van zo'n 30 euro blijkt een eeuwenoude Romeinse buste

Tot die tijd raadt ze consumenten aan het product voornamelijk tweedehands te kopen, dat is het duurzaamst. "Koop je het nieuw? Vraag dan aan de verkoper waar het product vandaan komt en of het duurzaam geproduceerd is. Hoe meer consumenten dit vragen, hoe belangrijker het wordt voor een leverancier."