Ga naar de inhoud
Oorlog

Wie organiseert het songfestival volgend jaar als Oekraïne wint?

De Oekraïense band Kalush Orchestra Beeld © ANP

Hoewel de finale van het Eurovisiesongfestival pas zaterdag plaatsvindt, is er nu al een gedoodverfde winnaar. Oekraïne is bij de bookmakers al maandenlang de grote favoriet. Alleen is er één grote vraag als het land inderdaad wint: wie neemt de organisatie voor volgend jaar op zich? "De situatie in het land ziet er niet goed uit."

Het land dat het songfestival wint neemt traditiegetrouw – enkele uitzonderingen daargelaten – de organisatie van het evenement op zich. "De dag na de finale ga je eigenlijk al aan de slag", vertelt Sietse Bakker, uitvoerend producent van het songfestival in Nederland en nog steeds betrokken bij omroepverband EBU.

Veel werk, weinig tijd

De organisatie gaat een land niet in de koude kleren zitten. "Het is heel veel werk in eigenlijk (te) korte tijd. Dat betekent dus ook dat als je het songfestival moet verplaatsen, bijvoorbeeld vanwege de veiligheid, je niet veel tijd hebt om die beslissing te nemen", zegt hij tegen EditieNL.

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne gedoodverfde winnaar songfestival? 'Vakjury kijkt naar kwaliteit'

Bakker denkt niet dat die organisatie nu is weggelegd voor Oekraïne. "We moeten eerlijk zijn: de situatie in Oekraïne ziet er nu niet goed uit."

Wel winnen, niet organiseren

Het zou niet de eerste keer zijn dat het festival niet wordt georganiseerd in het winnende land. In het verleden is al vaker van de organisatie afgezien. Zo gebeurde dat in 1974, nadat Luxemburg het festival twee keer had gewonnen. Het land vond het na één keer organiseren wel mooi geweest en gaf het stokje door aan Engeland.

Hetzelfde overkwam Israël: dat land won in 1978 en 1979. Ook zij wilden het evenement niet twee keer op rij organiseren. Daarnaast viel de datum van het evenement op een nationale rouwdag. Daarom nam Nederland in 1980 het songfestival op zich.

Ook geldt er een uitzondering voor als Australië wint. Vanwege de hoge kosten zal het festival nooit in dat land worden gehouden – ook niet als het wint. De Australische zender SBS zal in dat geval wel meewerken aan de organisatie in een Europees land. 

Maar waar gaan we dan heen als het land wint? "Daar zijn eigenlijk geen regels voor", vertelt hij. "Voordat die beslissing gemaakt is, ben je alweer een tijd verder. Dan heb je nóg korter de tijd voor de voorbereidingen. Dus het is het makkelijkst om te kiezen voor een land dat alle middelen klaar heeft. Of een land dat het recent heeft georganiseerd."

S10
Lees ook:
S10 gunt Oekraïne de songfestivalwinst

Nederland zou wat dat betreft een optie kunnen zijn. "Dat klinkt aanlokkelijk, maar het is aan de EBU om dat te beslissen", aldus Bakker. "Het is nu nog wat vroeg om hier iets over te zeggen. Eerst de finale maar eens afwachten. Het zou ook zomaar kunnen dat een van de andere favoriete landen wint."

Oleh Psiuk, lid van de Oekraïense band Kalush Orchestra, is zijn hoop nog niet verloren, zo laat hij weten aan EditieNL. "We hopen dat het songfestival – als we winnen – volgend jaar georganiseerd kan worden in een nieuw, mooi en vrolijk Oekraïne."