Trigger

Ook België wil verbod op gokreclames: 'Terugvallen in verslaving'

10 mei 2022 18:21 Aangepast: 10 mei 2022 18:26
Maradonnie en Sjaak Swart in een reclame van TOTO Beeld © TOTO

De Belgische regering wil gokreclames gaan verbieden. "Gokken is het nieuwe roken en iedereen is het er over eens dat tabaksreclame er beter niet meer is", zegt de Belgische minister van Justitie Van Quickenborne. In Nederland wordt ook gewerkt aan een verbod op die reclames, maar hebben die niet al te veel schade aangebracht?

Minister Weerwind van Rechtsbescherming werkt aan een wettelijk verbod op 'ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen'. Daarbij gaat het om reclames waar mensen niet zelf actief naar hebben gezocht via bijvoorbeeld een zoekmachine of goksite. De Tweede Kamer dringt al lang aan op een verbod.

"Maar dat kost gewoon veel tijd, want daarvoor moet de wet gewijzigd worden. In de tussentijd gaan we er alles aan doen om de reclames te matigen", zegt Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid van de SP, tegen EditieNL. Hij riep Weerwind in februari met een motie op om het verbod zo snel mogelijk in te stellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer wil verbod op gokreclames: 'Zorgt voor verslaving'

Voordat het verbod ingaat worden er dus wel maatregelen genomen tegen de reclames. Zo worden er voor 22.00 uur geen reclames meer uitgezonden op tv en is het vanaf juni verboden om rolmodellen als ex-voetballers Wesley Snijder en Andy van der Meijden in te zetten.

Maar ondertussen hebben de reclames wel al schade aangericht, weet ook Van Nispen. "Je hoort vanuit de praktijk dat er meer mensen kampen met een gokverslaving en ook in mijn inbox zie ik berichten voorbijkomen van mensen die hun partner zien terugvallen in de verslaving door reclames", vertelt hij.

Fiches aan roulettetafels

Mark (gefingeerde naam, echte naam is bekend bij de redactie) is ex-gokverslaafde en weet zelf hoe schadelijk de gokreclames kunnen zijn. "Het triggert me nu niet meer, maar ik erger me er wel aan omdat ik weet wat het met mij heeft gedaan en wat het met andere mensen kan doen", zegt hij tegen EditieNL. "Ik maak me vooral zorgen om de mensen die nog in de problemen zitten of aan het herstellen zijn. En dat is een grote groep."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-gokverslaafde over gokreclames: 'Kijk alsjeblieft uit'

Jaarlijks neemt het aantal gokverslaafden toe met vijftig procent. Daar komt bij kijken dat de leeftijd is gedaald van 48 naar 33 jaar en de schuldenlast is toegenomen. Dat zegt Fred Steutel, verslavingsdeskundige bij Hervitas. "Dat komt vooral door het online gokken, want dat gaat veel sneller dan met fiches aan een roulettetafel."

Steutel is blij dat er ook in Nederland wordt gewerkt aan een verbod op gokreclames. "De aanbieders van het gokken hebben laten zien dat ze hun verantwoordelijkheid niet nemen. Dus dan maar zo."

Reactie Nederlands Online Gambling Associatie (NOGA)

In een reactie aan EditieNL laat NOGA weten niet blij te zijn met het voorgenomen reclameverbod. "Zo'n reclameverbod gaat voorbij aan de belangrijke functie die reclame heeft. Je wijst consumenten op het legale, verantwoorde en veilige aanbod van online gokken. Als je bij Google gaat zoeken op online gokken, dan kom je snel terecht bij illegale online casino's. Wij willen juist via reclames aandacht vragen voor het veilige en verantwoorde aanbod."

Dat de Belgische minister van justitie gokken vergelijkt met roken is onjuist, vindt de branchevereniging. "Het lijkt een hele logische en sympathieke vergelijking, maar dat is het niet. Van roken ga je eerder dood en van gokken bijvoorbeeld niet. Die vergelijking is mank."

"Ook zou uit cijfers in België blijken dat er een enorme toename is in online gokkers. In Nederland zien wij niet in onze metingen dat er per 1 oktober, sinds online gokken legaal is, veel meer gegokt wordt. Wij willen bij aanpassingen van het beleid ons baseren op feiten en cijfers in plaats van angsten en aannames."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore