Autonome auto

Tv kijken tijdens het autorijden: in Groot-Brittannië mag het binnenkort

10 mei 2022 15:08 Aangepast: 10 mei 2022 17:27
Erol Aluc, medewerker bij auto-optiespecialist Full Option Beeld © EditieNL

Een spannende voetbalwedstrijd volgen, het nieuws kijken of even netflixen. Binnenkort mag het in Groot-Brittannië allemaal terwijl je autorijdt. Daar zit wel een voorwaarde aan: het mag alleen in auto's die autonoom kunnen rijden op niveau drie, dus zonder ingrijpen van de bestuurder. Mag dat in Nederland ook?

Bij niveau drie kunnen auto's zelf sturen, hun snelheid onder controle houden en remmen. Maar ook als je niet zo'n auto hebt is het in Nederland formeel gezien niet verboden om bijvoorbeeld een filmpje of tv te kijken terwijl je rijdt. Maar alleen als je telefoon in de houder zit of je het kijkt via een ingebouwd scherm. In de praktijk kun je wel een boete krijgen als je het verkeer in gevaar brengt. Die varieert tussen de 250 en 500 euro.

Kraken

Ondanks het in theorie dus wel mag, zou het eigenlijk niet mogelijk moeten zijn om via zo'n ingebouwd scherm tv te kijken. Toch gebeurt het wel vaak, legt autojournalist Wouter Karssen uit. "De autofabrikanten zorgen dat de video op het scherm blokkeert tijdens het rijden. Maar je kunt het wel laten kraken, zodat het alsnog kan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

België wordt strenger: rijbewijs tijdelijk kwijt na appen achter stuur

Daar weet Erol Aluc, medewerker bij auto-optiespecialist Full Option, alles van. "In veel auto's kun je systemen installeren via Apple Carplay. Daar is veel vraag naar. Dan kun je via internet op je telefoon het beeld overschakelen naar het autoscherm", legt hij uit. "Wij krijgen vooral veel aanvragen van mensen die op zondag naar Formule1 willen kijken."

Te gevaarlijk

Ondanks dat Aluc het gevaarlijk vindt om tv te kijken in de auto, denkt hij dat het beter is om het autosysteem te omzeilen en op het ingebouwde scherm te kijken dan op je smartphone. "Anders ga je toch weer pingelen en op knopjes drukken. Op een ingebouwd scherm hoeft dat niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna helft van Nederlanders wil nooit in zelfrijdende auto stappen

Toch vindt autojournalist Karssen het te gevaarlijk om tv te kijken in de auto, ook al is de auto autonoom. Hij is het dan ook niet eens met de keuze van Groot-Brittannië om het legaal te maken. "Het geldt vanaf het derde niveau. Bij dat soort auto's moet je nog steeds goed opletten. Als je dat niet doet, kan je alsnog ergens opknallen. Dus wat dat betreft slaat het nergens op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore