Ga naar de inhoud
Start donderdag

Eindexamens voor de deur: zo bereid je je goed voor

Donderdag beginnen de eindexamens Beeld © ANP

Heb je tieners in huis? Dan zou het zomaar kunnen dat het flink nagelbijten is, want zo'n 187.000 leerlingen staan op het punt te beginnen met hun eindexamens. De eindtoetsen gaan morgen van start. Dat is niet alleen voor de leerlingen zelf heel spannend, maar ook voor hun familie en docenten. Daarom wat tips hoe je je goed door deze periode heen kan slaan.

Het zal de afgelopen tijd flink blokken zijn geweest voor de 92.345 vmboleerlingen, 54.956 havoleerlingen en 40.890 vwo'ers die eindexamen doen. De examens zijn weer normaal en de scholen zijn weer een tijd open, maar het is volgens examenvreestrainer en leraar Pascal Cuijpers toch een uitdaging dat leerlingen fysiek examen moeten doen.

"Ze zijn nogal lamgeslagen door het scherm, de focus was er niet helemaal. Dat is begrijpelijk", vertelt hij over de persoonlijke verhalen die hij de afgelopen twee jaren van leerlingen hoorde. "Het scheelt dat ze de schoolexamens en proefwerken ook op school hebben gemaakt, dus ze zijn het al gewend om in de zaal te zitten."

Sommige leerlingen hebben last van examenvrees. Daar heeft Cuijpers wel wat tips en trucs voor. "Bij een gebeurtenis, zoals je examen wiskunde, hoort een negatief gedachtegoed, gevoel en gedrag. Hoe kun je positieve dingen tegenover jouw negatieve gedachten zeten? Probeer om te denken", zegt de leraar. "Als je gedachte beter is, dan is je gevoel beter en dat zie je in je gedrag."

Wat ook kan helpen, is het opschrijven van positieve en negatieve dingen op een groene en een rode kaart. "De groene moet in het zicht liggen, de rode kaart niet. Zo zie je alleen wat er goed gaat."

Geen succes wensen

Tijdens het examen zelf kunnen leerlingen een klein symbool meenemen. "Bijvoorbeeld een knuffel", zegt Cuijpers. "Ontspanningsoefeningen, zoals een muziekstuk, helpen ook." En wat ouders vooral niet moeten doen, is hun kind succes hebben. "Het is misschien een vreemde tip. Ik heb zelf ervaren dat het extra druk meegeeft. Ouders denken niet na over wat dat met een kind kan doen. Het zegt: nu komt het erop aan."

Vertroetelen
Lees ook:
Vertroetelen of 'normaal doen': hoe ga je om met een kind dat eindexamens doet?

Een beetje relativeren is ook altijd goed. "Er zijn ergere dingen in het leven dan zakken voor het eindexamen", vindt de leraar. "Leerlingen vinden dat moeilijk, omdat ze hier zo naar toegeleefd hebben. Ze hebben weinig tijd om andere dingen te zien. Aan de planning zie je dat ook: vol met leren. Terwijl ontspanning en sociale activiteiten ook belangrijk zijn."

Goed ontbijten

Goed leren en jezelf mentaal voorbereiden, is niet het enige wat je kunt doen. Voeding speelt ook een rol, weet voedingsdeskundige Leroy van de Ree. "Zorg dat je voor je examen een goede maaltijd hebt gegeten, bestaande uit voldoende eiwitten en vezels. Zo krijg je niet al te snel honger. Eet dus een goed ontbijt of een goede lunch met bijvoorbeeld volkoren brood of een volkoren cracker en een eitje en wat groenten."

Wat snacks tijdens het examen zelf betreft, heeft Van de Ree ook wat tips. "Twee bananen, een handje ongezouten noten, water en kauwgom. Vaak mag je een bakje koffie of thee meenemen tijdens je examens. Maak hier gerust gebruik van. Extra pure chocolade kan ook als snack. Daarin zit cafeïne."

Die cafeïne is vooral goed voor je concentratie. "Je kan extra alert worden." De kauwgom kan daar ook bij helpen. "Door te kauwen activeer je je hersenen en je hebt minder een gevoel van honger."

Niet te veel suiker

Het drinken van suikerhoudende drankjes, raadt de voedingsdeskundige af. Die zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, waardoor je bewegelijk wordt. Maar daarna kan je inkakken. "Dat bemoeilijkt het nadenken en je kan onrustig in je hoofd worden van te veel suiker en cafeïne."

Streng
Lees ook:
Streng dieet tegen ADHD: 'Mocht alleen zout, peper, kalkoen, kool en rijst'