Voedingscentrum

Rauwe kip niet wassen voor gebruik: 'Verspreidt bacteriën'

09 mei 2022 16:17 Aangepast: 10 mei 2022 10:08
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Meer dan een kwart van de mensen spoelt kip eerst af onder de kraan voordat die de pan ingaat. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Dat is echter geen handige aanpak: hiermee verspreid je juist de bacteriën van het vlees.

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen de kip eerst wassen omdat ze dat hygiënischer vinden. Sommigen kiezen ervoor omdat ze vinden dat het lekkerder is, of simpelweg omdat ze het van huis uit gewend zijn.

Waterspetters en sap

"Dat ruim een kwart van de mensen dit doet verbaasde ons wel", vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. Juist het wassen van het vlees kan bacteriën verspreiden. Dit gebeurt via waterspetters en het sap van het rauwe vlees.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oekraïense honing-mosterdkip, hartige wentelteefjes én koolsalade met walnoten

"Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes", legt Van der Vossen uit.

Ziekmakers

Uiteindelijk kunnen bacteriën op kip leiden tot voedselvergiftiging. Meestal komt dit door campylobacter of salmonella. Hierdoor kun je je een paar dagen flink beroerd voelen. Kwetsbare groepen zoals zwangeren, ouderen en jonge kinderen kunnen ernstiger ziek worden van deze bacteriën.

Het Voedingscentrum raadt af om rauwe kip van tevoren af te spoelen onder de kraan. "Het is niet nodig", zegt Van der Vossen. "Het belangrijkst is om de kip goed te verhitten. Dan sterven de bacteriën." 

Toch wassen?

Wil je toch rauwe kip wassen? Let dan op deze dingen:

  • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk spettert. Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal water met azijn of citroen.
  • Maak na het wassen het aanrecht en eventueel ook keukengerei en andere contactoppervlakken goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water. 
  • Als je de kip afdroogt, doe dit dan met keukenpapier. Gooi dit gelijk na gebruik weg.
  • Was je handen grondig met water en zeep na het aanraken van het rauwe vlees. Doe dit ook na het afdrogen van de kip.
EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore