Ga naar de inhoud
Publieksfavoriet

Oekraïne gedoodverfde winnaar songfestival? 'Vakjury kijkt naar kwaliteit'

De Oekraïense inzending Beeld © ANP

Is het songfestival een gelopen race? Oekraïne staat al maanden bovenaan de lijst van de bookmakers. Grote kans dat dat land de meeste punten van het publiek gaat krijgen. Toch wil dat niet zeggen dat het ook de gedoodverfde winnaar is. De vakjury bepaalt namelijk de helft van alle punten. Hoe zit dat?

Heel Europa staat achter Oekraïne, dat laat de lijst van de bookmakers van het songfestival duidelijk zien. De kans dat Oekraïne zaterdag de finale wint is 49 procent, gevolgd door Engeland met slechts tien procent. Toch kan de vakjury daar nog verandering in brengen. "De vakjury moet kijken naar het liedje zelf en de kwaliteit ervan", legt voormalig vakjurylid EliZe uit.

Elk land levert jaarlijks een jury van vijf experts uit de muziekwereld. De zangeres maakte er in 2019 deel van uit. "De jury kijkt naar hoe een liedje wordt voorgedragen, of het pakkend is en hoe het gezongen wordt." Toch denkt ze wel dat de jury ook kijkt naar de omstandigheden. "De Oekraïense inzending is heel authentiek, ze zingen over wat er nu aan de hand is en dat doen ze met grote overtuiging. Het is een heel bijzonder liedje maar daardoor zal het ook wel binnenkomen."

Vakjury vs uitslag

Vorig jaar kreeg Måneskin van Italië de meeste stemmen van het publiek, maar bij de jury eindigden ze als vierde. De meeste punten van de jury gingen naar Zwitserland.

In 2019 waren de stemmen nog meer verdeeld. Noorwegen was de grote publiekslieveling en kreeg de meeste stemmen, terwijl dat land bij de jury slechts achttiende was.

Duncan Laurence – van tevoren topfavoriet ­­– kreeg van de kijkers de op een na meeste stemmen. Bij de jury eindigde hij als derde maar uiteindelijk had hij de meeste punten.

Gertjan 'Brainpower' Mulder zat in 2021 in de Nederlandse vakjury. Als hij dit jaar in de jury zou zitten zouden zijn punten niet naar Oekraïne gaan. "Het is natuurlijk tof dat er een rapper in zit maar het is niet mijn favoriet", zegt hij tegen EditieNL. "Ik denk dat het publiek uiteindelijk de baas is, maar het is wel zo eerlijk dat er ook een vakjury is die kijkt naar hoe een inzending geschreven is en hoe iemand live is."

Leden vakjury:

2019: Henkjan Smits, Ruud de Wild, Sabrina Starke, Holger Schwedt, EliZe

2021: Brainpower, Jessica van Amerongen, Giovanca, Leo Blokhuis, Lakshmi.

Volgens hem gaat het er uiteindelijk om of een nummer een bepaald gevoel bij je opwekt. "Als een nummer kippenvel bij je oproept dan is het goed. En dat kan deze inzending natuurlijk wel doen."

Armenië

Mulder zou dit jaar zijn punten geven aan Spanje of Armenië. "Spanje is goed, maar het draait ook echt om de hele productie en Armenië staat er echt."

EliZe zou dit jaar haar punten geven aan Zweden. "Ik vind verschillende liedjes erg mooi. Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zijn prachtig. Maar de zangeres van Zweden heeft een prachtige stem dus ik ga toch voor Zweden."

Híer
Lees ook:
Híer kun je de presentatoren van het songfestival al van kennen