Ga naar de inhoud
Test Consumentenbond

Deze zonnebrandproducten voldoen niet aan de beloofde bescherming

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Met het zomerse weer op komst is zonnebrandcrème de komende dagen geen overbodige luxe. Maar niet alle producten beschermen je huid even goed tegen de zon, blijkt uit de jaarlijkse zonnebrandtest van de Consumentenbond. Drie geteste producten voldoen niet aan de beloofde beschermingsfactor.

De drie producten die de beloofde Sun Protection Factor (SPF) volgens het onderzoek niet halen zijn van Etos, Suntribe en Clinique. Het gaat om Etos Natural Sun Lotion SPF30, Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 en Clinique Mineral Sunscreen Lotion for Body SPF30.

Minder dan SPF 30

Hoewel alle drie de producten factor 30 zouden moeten bevatten, viel de daadwerkelijke bescherming lager uit. Zo behaalde de lotion van Etos SPF 21 en die van Subtribe SPF 12. Clinique kwam niet verder dan SPF 11.

Smeer
Lees ook:
Smeer je huisdier in met zonnebrand: 'Oor afgezet door verbranding'

De Consumentenbond raadt het dan ook af om deze producten te gebruiken. "Deze falende zonnebrandmiddelen vormen een flink risico", zegt directeur Sandra Molenaar. "Consumenten denken goed beschermd te zijn tegen de zon, terwijl ze in werkelijkheid het gevaar lopen te verbranden. Met een pijnlijke huid én het risico op huidkanker tot gevolg. Dat moet echt beter."

UVB-straling

De SPF geeft aan hoeveel bescherming een product biedt tegen UVB-straling. Deze dringt door in de bovenste huidlagen en zorgt voor huidverbranding en de aanmaak van vitamine D. Te veel blootstelling aan UVB-straling draagt bij aan het risico op huidkanker. "Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat zonnebrandmiddelen daadwerkelijk de bescherming bieden die op de verpakking staat", vindt Molenaar.

Reacties

Etos en Suntribe hebben aangegeven zich niet te herkennen in de testresultaten en gaan een intern
onderzoek instellen. Clinique heeft geen reactie gegeven aan de Consumentenbond.