Voor coureurs uit de Formule 1 is het heel normaal: een vierkant stuur. Maar binnenkort zijn ze ook op de gewone weg te zien. Verschillende merken introduceren het rechthoekig stuur. "Veilig maar het ziet er niet uit."
Het rechthoekig stuur wordt de Yoke genoemd. Automerken Toyota, Lexus en Tesla brengen het in de toekomst op de markt. Autojournalist Werner Budding mocht al even in een Lexus met rechthoekig stuur rijden. "Het is een beetje gek en het ziet er niet uit", zegt hij tegen EditieNL. "Dat komt omdat we al 140 jaar gewend zijn aan een rond stuur."
De Lexus RZ450 kan met een vierkant stuur geleverd worden, voor een meerprijs van 2500 euro.
"Bij alle standaard auto's zit er een stang tussen de wielen waar het stuur mee verbonden is. De nieuwe elektrische auto's krijgen een elektrisch aangedreven stuur. Het verschil met een rond stuur is dat je niet kunt overpakken. Sturen wordt aangepast aan hoe hard je rijdt."
Veilig
Voor een scherpe bocht hoef je dus maar een klein tikje aan het stuur te geven. Is dat wel veilig? Volgens Budding hoeft de automobilist zich daar geen zorgen over te maken. "Het is heel veilig. Het hele systeem moet een back-up hebben en er moet ook een back-up accu zijn. Bovendien heeft het elektrisch sturen ook voordelen. Als je een klapband hebt dan trekt een normaal stuur heel erg naar een bepaalde kant. De nieuwe auto's corrigeren deze bewegingen en zorgen ervoor dat je de auto rustig aan de kant kunt zetten."

Toyota komt volgens jaar waarschijnlijk met een rechthoekig stuur op de markt. "We wachten nog op Europese goedkeuring", vertelt Wouter Spanjaart van Toyota tegen EditieNL. "In principe heb je dezelfde stuuroverbrenging als in een racewagen." Zo zitten er knoppen op het stuur die je met beide handen moet bedienen. "Het is daarom nog natuurlijker om beide handen aan het stuur te houden en dat maakt het extra veilig."
Het rechthoekige elektronische stuur is volgens autojournalist Budding een opmaat naar het volledig zelfstandig sturen van de auto. "Ook al is het stuur volledig digitaal, we doen het nog zelfstandig. In Nederland mag je een auto nog niet zelfstandig laten rijden. In Duitsland en Amerika op sommige trajecten wel."