45 golfplaten

Olivier (12) bouwt Lamborghini van karton: 'Later wil ik een echte'

06 mei 2022 11:53 Aangepast: 06 mei 2022 12:54
Olivier bij zijn kartonnen Lamborghini Beeld © Eigen foto

Niet veel kinderen van zijn leeftijd zullen net als Olivier Backx kunnen zeggen dat ze een eigen Lamborghini hebben. De 12-jarige kan nog niet autorijden, maar dat is ook niet nodig: de Lamborghini is volledig gemaakt van karton. Hij heeft hem, met af en toe een klein beetje hulp van opa en papa, helemaal zelf gemaakt.

"Het is eigenlijk wel heel cool", zegt Olivier over zijn creatie tegen EditieNL. Afgelopen zomervakantie is hij begonnen met zijn project. "Ik had niet zo veel te doen en zag een filmpje van iemand die ook zoiets had gemaakt. Wel helemaal in Nieuw-Zeeland, maar ik dacht dat ik dat hier ook wel zou kunnen doen."

De kartonnen Lamborghini De kartonnen Lamborghini

En zo ging hij aan de slag. Het kiezen van de soort auto was in ieder geval snel gedaan. Lamborghini is namelijk een van zijn favoriete automerken. "Ze zijn heel mooi en ook snel. Als ik later genoeg geld heb, wil ik er zelf ook een kopen." Maar het was ook een strategische keuze: "De auto heeft veel vierkante vormen en rechte lijnen. Dat is met karton makkelijker om te maken dan hele ronde vormen."

Veel karton

Voordat hij echt met karton kon gaan bouwen, moesten eerst de nodige bouwplannen worden uitgeprint en uitvergroot. "Daarna heb ik de kartonnen golfplaten besteld. Die kon ik uitsnijden, vouwen en plakken", legt Olivier uit. Hij begon bij de neus van de auto en dat is ook meteen zijn favoriete onderdeel. "Bij de echte Lamborghini's vind ik die ook het mooiste en ik vind hem heel goed gelukt bij mij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Timothy rijdt in zijn omgebouwde jetskiscooter: 'Mensen kijken en wijzen'

In totaal zijn er zo'n 45 van die kartonnen golfplaten doorheen gegaan, gokt Olivier. "En ze zijn een meter bij een halve meter, dus dat is echt veel." Met al dat karton heeft hij de auto helemaal zelf in elkaar gezet. Alleen papa en opa moesten af en toe iets vasthouden om te lijmen. "Dat lukte anders niet."

Zeshonderd euro

De wielen van de auto rollen niet, dus erin rijden wordt moeilijk. Daarom heeft Olivier besloten om hem te veilen op Instagram. "Ik vind hem mooi en kan hem neerzetten, maar op een gegeven moment doe ik er toch niks meer mee. Het is dan leuker om de auto te verkopen aan iemand die er een mooi plekje voor heeft."

En hij verdient er misschien nog een goed zakcentje mee: het hoogste bod tot nu toe staat op zeshonderd euro. "Dat geld ga ik goed sparen. Misschien wel om nog zo'n kartonnen auto te maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore