Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
EditieNL

Maand zonder plastic: weg met tasjes, rietjes en koffiebekers

22 juni 2016 14:41 Aangepast: 22 juni 2016 16:39
Beeld © Plastic Dieet

Geen plastic tasjes, bekers of rietjes meer. Kun jij (over)leven zonder wegwerplastic? In Plastic Free July leven mensen een maand lang zonder plastic. Nederlandse bloggers introduceren dit Plasticdieet nu ook hier.

Voor initiatiefneemster Nicky Kroon (26) zal deze maand geen probleem zijn, want zelf leeft ze al anderhalf jaar zonder afval. "Het begon toen ik berichten over afvalvrij leven voorbij zag komen op social media", vertelt ze. Ze vond het een leuke uitdaging om minder afval te produceren, en dat is steeds verder gegaan. "Ondertussen is het voor mij geen uitdaging meer, ik denk er vaak niet eens aan", zegt ze.

Samen met haar zus, Jessie (22), blogt ze over de 'zero waste levensstijl' en organiseert ze allerlei evenementen rondom duurzaamheid. Nu proberen ze zo veel mogelijk mensen mee te krijgen om de maand juli zonder plastic door te brengen. "We richten ons vooral op de vier grote vervuilers: tasjes, plastic flessen, rietjes en koffiebekers en -deksels", zegt Nicky, "maar we proberen het nog breder te trekken." Ze hebben een Facebookgroep opgericht, waar ze tips en ervaringen delen. Zo willen ze het leuk en toegankelijk maken.

Is het wel haalbaar?

Is het voor een normale consument wel te doen om een maand zonder plastic te leven? Er zijn speciale winkels waar je spullen zonder verpakking kunt kopen, maar die zitten lang niet in elke stad. "We zeggen niet dat mensen niet meer naar de supermarkt mogen, maar kijk of je een product dat verpakt is in plastic misschien in een andere verpakking kunt vinden", legt Nicky uit. "Je kunt bijvoorbeeld pasta in plastic zakken kopen, maar ook in papier."

5 tips voor een 'plasticdieet'

  1. Koop geen water in de winkel, maar neem je eigen waterfles mee. Wegwerpflessen zijn 2000 keer duurder dan kraanwater en voor de productie van een flesje water is drie keer zoveel water (voor het maken van het flesje) nodig.
  2. Koop zoveel mogelijk seizoensgebonden en lokaal; seizoensgroenten komen vaak van dichtbij, waardoor geen (plastic) verpakking nodig is om ze naar de supermarkt te transporteren en vers te houden.
  3. Neem een hervulbare to-go cup mee voor je koffie in plaats van een wegwerpbekertje.
  4. Neem altijd een tasje mee als je de deur uitgaat. Geen plastic!
  5. Weiger in een restaurant een rietje. Drinken kan ook prima zonder rietje.

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore