Ga naar de inhoud
DierenPark Amersfoort

Olifantenlivestream stopt, fans in zak en as: 'Ik kijk van ochtend tot avond'

De vier olifanten voelen voor Melody als haar kinderen Beeld © Melody

Tranen, verbijstering en slapeloze nachten. Fans van het livestreamkanaal van DierenPark Amersfoort zitten in zak en as sinds het park bekend heeft gemaakt ruim tien jaar de camera's in het olifantenverblijf weg te halen. Melody Steenkamp is een petitie gestart om de dierentuin op andere ideeën te brengen. "Ik slaap er heel slecht door."

"Op 17 mei om 10.00 stoppen we met de livestream bij onze olifanten. We gaan meer afwisseling brengen in het laten zien van onze dierbewoners", staat er sinds twee dagen onder de livestream op de site van DierenPark Amersfoort.

De hele dag door

Een grote schok voor de 59-jarige Melody uit Assen. De livestream betekent veel voor haar. Door een bipolaire stoornis en verschillende lichamelijke klachten is ze veel thuis en kijkt ze de hele dag door naar de olifanten. "Het eerste wat ik 's ochtends doe als ik opsta is mijn laptop openklappen om de livestream aan te zetten. En hij gaat pas uit als ik naar bed ga. Als ik niet kan slapen kijk ik zelfs 's nachts", vertelt ze aan EditieNL.

Neushoorntje
Lees ook:
Neushoorntje geboren in Burgers' Zoo, bevalling te zien op livestream

Ze is erg gehecht geraakt aan de olifanten. "Ze zijn de hele dag bij mij in huis. Het klinkt pathetisch, maar die dieren voelen echt als mijn kinderen. Ik slaap heel slecht door dit nieuws."

Chatten

En met haar vele anderen. Dankzij een chatfunctie hebben de fans de hele dag door contact met elkaar. "We hebben Yunha en Thabo zien doodgaan, Kyan zien vertrekken, de schijnzwangerschap van Indra meegemaakt en noem het maar op. Dat schept een band. We zijn echt een community geworden. Veel mensen zijn zoals ik door mentale of fysieke beperkingen aan huis gekluisterd en niet in staat om naar het dierenpark te kunnen. Dankzij de camera's kunnen we de olifanten alsnog bekijken."

Het afschaffen van de camera's komt dan ook als een donderslag bij heldere hemel. "Het is voor veel mensen een manier om sociale contacten te onderhouden. Vooral tijdens de coronaperiode zaten veel mensen aan huis gekluisterd. Die livestream betekent echt ontiegelijk veel voor ons, het sleept ons door de dag. En nu dreigt alles weg te vallen."

Vriendschappen

Er zijn onderling hechte vriendschappen ontstaan, vertelt Melody. "Mensen vertellen in de chat heel persoonlijke dingen. Huwelijken die niet goed lopen, zieke kinderen, ziekenhuisbezoeken: alles komt voorbij. Eigenlijk dingen die je normaal met vrienden en kennissen deelt. Je komt elkaar immers elke dag tegen. Sommige mensen ontmoeten elkaar ook in het echt. Zo heb ik weleens iemand uit Hengelo opgehaald om naar de dierentuin te gaan, omdat ze zelfstandig niet in staat was om te gaan."

Passie

Bovendien delen ze allemaal dezelfde passie, namelijk voor de vier olifanten in het park. "We zijn zo gehecht aan het groepje. De meesten van ons kunnen precies omschrijven wie wie is en wat hun afzonderlijke karaktereigenschappen zijn. Zodra een van de dieren iets doet wat niet normaal is staan we allemaal op onze achterste poten en merk je het direct in de chat. We delen veel emoties met elkaar."

'Duwen,
Lees ook:
'Duwen, schreeuwen, voordringen: wat een aso's in de dierentuin'

Met haar petitie hoopt ze de dierentuin te overtuigen om de livestream te behouden. "Niets doen was voor mij geen optie. En blijkbaar zijn veel mensen het ermee eens want ik heb al meer dan 200 handtekeningen binnen in iets meer dan 24 uur tijd. Dat had ik nooit verwacht."

Ze hoopt de dierentuin zover te krijgen dat zij de camera's laten hangen. "Ik vind tijgers ook leuk om naar te kijken, begrijp me niet verkeerd. Maar ik snap niet waarom het of-of moet zijn." 

Reactie dierentuin

DierenPark Amersfoort laat weten het mooi te vinden dat mensen zo betrokken zijn. "Ze volgen de kudde op de voet. Het is bijzonder dat ze zo meeleven", laat woordvoerder Sharon de Kruijff weten aan EditieNL.

Toch staan de plannen vast. "We willen afwisselen tussen de verschillende dieren in de dierentuin. De camera gaat nu naar de tijgers en daarna naar andere verblijven. We hopen het hierdoor ook aantrekkelijker te maken voor kinderen om vanuit huis te kijken. Ik verwacht niet dat we dit beleid nog aan zullen passen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore