Klimaatverandering en groeiende bevolking

Groenten verbouwen op het water? 'Droogte is groot probleem'

06 mei 2022 11:11 Aangepast: 03 juni 2022 11:49
Sören Knittel, Floating Future Beeld © EditieNL

Hoe blijven we in de toekomst voldoende voedsel produceren als de bevolking blijft groeien? Misschien wel door te gaan telen op het water. Althans, bedrijf Floating Future, Wageningen Universiteit en Aeres Hogeschool testen wat de mogelijkheden daarmee zijn. Is dit de oplossing voor de landbouw?

Naast het groeien van de bevolking maakt klimaatverandering het niet makkelijker om alle monden te voeden. We hebben de afgelopen jaren te kampen gehad met droge, hete zomers. Vorig jaar zagen we weer een ander uiterste, tijdens de hevige wateroverlast in Limburg. Om ondanks alle omstandigheden te kunnen verbouwen, kijkt onder andere Floating Future naar de optie om groenten verbouwen op het water. "We hebben een drijvend eiland en daar kweken we groenten op", vertelt Martin Hubers van het bedrijf. 

'Nog niet gangbaar'

Het eiland wordt gevuld met water met daarin voedingsstoffen. Daarop drijven plantjes. "Dit systeem, hydroponics, wordt al gebruikt in kassen. Maar dan verbouw je op grond en krijg je een iets andere situatie." Wat de reactie van de plantjes is op het koude water, en bijvoorbeeld golven, moet nog worden uitgezocht. "Bovendien is het systeem ook in kassen nog niet gangbaar. Er wordt veel geëxperimenteerd." 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Droogte zorgt voor problemen bij boeren: 'Het is echt uitzonderlijk'

Deze week is het eiland te water gelaten. Het idee is dat zulke verbouwingseilanden in de buurt van alle grote wereldsteden kunnen liggen. "Dan kun je de stad ook bevoorraden. Kijk maar eens op de kaart, bijna alle grote steden liggen aan het water", vertelt Hubers aan EditieNL. "Dat scheelt uitstoot. Momenteel moet het voedsel vervoerd worden met auto's en vliegtuigen. Dat is een probleem."

Droogte

En over dat verminderen van uitstoot is goed nagedacht, want het draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering. "Wereldwijd zien we dat er door klimaatverandering een aantal plaatsen is waar niet meer verbouwd kan worden. Je hoort ook weer berichten over neerslagtekort", zegt Hubers. 

Ook akkerbouwer Ralph Hack merkt dat het nu al, in mei, erg droog is. Niet de meest gunstige omstandigheden voor het verbouwen van groenten. "De gewassen zijn nu nog klein, maar die beginnen al wel vocht te vragen, dus daar moet je iets aan doen. Als ik het weerbericht zie voor de komende twee weken, dan biedt dat nog weinig hoop." 

Patroon

Die droogte ziet Ralph Hack als een aanhoudend probleem. "In 2018 was het heel droog. En ook in de jaren daarna merk je dat het steeds hetzelfde weer blijft: bijvoorbeeld acht weken droogte en dan weer acht weken regen", zegt de akkerbouwer. "We zien sinds 2018 een bepaald patroon en dat is voorlopig nog niet klaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nu al droogtestress bij boeren in het zuiden: 'Oogst wordt spannend'

Een mooi moment dus om te kijken of verbouwen op het water een optie is. Inmiddels gebeurt het al met aardappelen, maar dat is volgens Hack heel duur. "Als we zover zijn dat we door de droogte niet meer kunnen telen, dan zou het misschien een oplossing kunnen zijn. Maar dan moet het wel goedkoper worden." Tot die tijd is het aftasten. "Niets is zo veranderlijk als het weer." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore