Ga naar de inhoud
Ozon en zilte zeelucht

Platform ontwikkelt geur voor online meetings: 'Brug tussen fysiek en digitaal'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

De geur van internet, daar is platform The Hmm nu mee bezig. Want we hebben wel een idee bij het beeld en geluid van een online vergadering, maar hoe het ruikt kun je vast minder snel voor je halen. Hoe belangrijk is de geur van je werk eigenlijk?

Door de pandemie konden veel fysieke evenementen van The Hmm niet meer doorgaan. Toch was er een sterke behoefte aan interactie, want die miste het plaftorm voor internetcultuur bij grote techbedrijven. "We vergeten veel aspecten bij online evenementen", zegt medeoprichter Lilian Stok tegen EditieNL. "Bij een fysieke activiteit tref je voorbereidingen, online hoef je alleen maar je beeldscherm open te klappen."

Weinig
Lees ook:
Weinig woorden voor geuren: 'Nederlanders komen niet verder dan muf'

Bij The Hmm begonnen ze zichzelf af te vragen hoe je je eigen omgeving meer in de sfeer van een evenement kan brengen. "Toen bedachten we een geur die daaraan kan bijdragen", vertelt Stok aan EditieNL. "Ik dacht aan Albert Heijn-winkels, die altijd hetzelfde ruiken. Er komen ook veel geuren op je af als je bijvoorbeeld in de Bijenkorf bent. Het kan iedereen samenbrengen."

Een brug slaan

Aan de hand van een publieksonderzoek heeft parfumeur Cesar Majorana drie geuren ontwikkeld, die uiteindelijk tot één geur leidden. Dat is de geur die het publiek van The Hmm associeert met het internet. Volgens Majorana wordt de kracht van geur overal gebruikt, behalve online. "Je zit allemaal in dezelfde meeting, maar de gelijkwaardige geur valt weg. Terwijl het de brug kan zijn tussen digitaal en fysiek." 

Hoe ruikt die internetgeur dan? Majorana heeft bijvoorbeeld gebruik gemaakt van moleculen die overeenkomen met het ziltige van de zee. "Er is een ondergrondse internetkabel die door de oceaan naar Amerika gaat", vertelt hij. "De tweede geur is van datacentra. Je mag daar alleen nooit in, dus ik ben plantjes rondom die centra gaan plukken en heb die op alcohol gezet." 

Ozon

Ook zit er ozon in. "Dat is een moeilijk te ruiken geur, maar het is de geur van als er onweer in de lucht hangt. De geur van elektriciteit", zegt Majorana. "Als ik vroeger printjes moest halen van de juffrouw, dan rook ik de geur van de warme printer. Dat is ozon en daar ruikt zo'n datacentrum ook naar."

7x
Lees ook:
7x zo verwijder je de geur van uien van je handen

Het publiek van The Hmm mocht natuurlijk ook meepraten en dacht bij de geur van het internet vooral aan een oude, stoffige computer. "Dat ruik je dus ook, een beetje stoffigheid", zegt de parfumeur. "Alle geuren samen zorgden voor een doffe, vieze geur. Maar de associaties met het internet waren positief, dus er zitten nu ook meer traditionele parfumgeuren in." 

Wat zegt het?

Er is dus goed nagedacht over alle specifieke geuren die in het internetparfum moesten. Niet gek, want een luchtje kan ons volgens sociaal psycholoog Ilja Croijmans veel vertellen. Zo kan het je waarschuwen voor gevaar, zorgt het voor een groot deel van wat je proeft en draagt het bij aan sociale boodschappen. "Door geur kan je emoties overnemen en communiceren. Ook kun je basis- en persoonlijkheidskenmerken herkennen. Zulke dingen kun je niet terugvinden in een 'kantoorparfum'." 

Wel zou het volgens Croijmans een soort werkmodus kunnen creëren. "Je kan mensen met zo'n geur in de stemming krijgen om te werken. Ik denk ook dat het kan motiveren of inspireren." Bovendien kan geur verbinden. "Je synchroniseert met elkaar, dezelfde hersengebieden zijn actief. Zo werkt het ook bij samen eten of dansen: dat zijn verbindende activiteiten. Je neemt ongeveer hetzelfde waar."

'Dynamisch'

Geuren die het goed kunnen doen op de werkvloer zijn bijvoorbeeld sinaasappel en pepermunt. "Die verhogen je concentratievermogen en werkzaamheid", vertelt de sociaal psycholoog. Toch adviseert hij bedrijven niet om deze geuren nu ineens massaal in te zetten. "Een geur kan averechts werken als je er een negatieve associatie mee hebt. Het heeft te maken met persoonlijke ervaringen."

De
Lees ook:
De 6 lekkerst geurende planten voor in je tuin

Al met al kan een geurtje best positief zijn voor de werkomgeving, maar je moet als werkgever dus wel goed opletten. En uiteindelijk kan een gemaakte geur de lucht van een fysieke werkomgeving nooit imiteren, vindt Croijmans. "Het is statisch, terwijl geur eigenlijk heel dynamisch is. Een geurtje dat je sprayt is dat niet."