Ga naar de inhoud
Niet in heel Europa vrijheid

Bevrijdingsdag dit jaar deels in teken van Oekraïne: 'Abnormale situatie'

De Oekraïense Natalia Doroshko luncht vandaag mee in Den Bosch Beeld © EditieNL

In Nederland mogen we vandaag dan onze vrijheid vieren, elders in Europa is dat wel anders. In Oekraïne woedt nog altijd oorlog en daar staan we op een dag als vandaag extra bij stil. Van muziek tot speeches: op verschillende manieren wordt er aandacht aan besteed.

Naast muzikanten als Donnie en Frenna treedt op het bevrijdingsfestival in Groningen vandaag ook Go_A op, de Oekraïense band die vorig jaar deelnam aan het songfestival. Tijdens het optreden is het mogelijk om geld te doneren aan Oekraïne. In Den Haag zal de Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko een speech houden.

Lunch

Ook op het festival in Den Bosch is er volop aandacht voor Oekraïne. Daar is een lunch voorbereid door en voor vluchtelingen. "Ik ben dankbaar dat ik hier mag zijn en dat ik hier in vrijheid kan genieten met mijn twee dochters", vertelt de gevluchte Natalia Doroshko aan EditieNL. "Mijn man is hier niet. Die is achtergebleven in Oekraïne." 

1,2
Lees ook:
1,2 miljoen Nederlanders die nu nog leven maakten bevrijding mee

Er zijn ook vluchtelingen uit andere landen van de wereld. "Aan tafel krijgen ze de kans om elkaar te leren kennen en misschien wel een vriendschap op te bouwen", zegt Anna Zwezerijnen van Bevrijdingsfestival Brabant.

Ze vindt het belangrijk dat er aandacht aan wordt besteed. "De vrijheid staat centraal, maar we denken ook aan de oorlog. Er is nog geen enkele 5 mei geweest waarop de hele wereld in vrijheid was, maar nu is de oorlog wel héél erg dichtbij."

'Abnormale situatie'

Ook op het podium in Den Bosch zal de oorlog meermaals aangehaald worden. Zo was de Oekraïens-Nederlandse oud-voetballer Evgyeni Levchenko aanwezig tijdens het ochtendprogramma en zal er gesproken worden door Volodymyr Bevkh. Hij is afkomstig uit Oekraïne maar woont al ruim twintig jaar in Nederland. "Ik zit in een abnormale situatie. Met één been vier ik de vrijheid. Met het andere been sta ik in de oorlog", zegt hij tegen EditieNL.

Een groot deel van zijn familie is nog in Oekraïne. "Mijn moeder, stiefvader en broertje zijn hier, met hen ben ik op mijn achttiende naar Nederland gekomen. Maar de rest is daar. Sommigen strijden mee aan het front en hebben het heel erg zwaar."

Vrijheid koesteren

Zijn speech is om 16.55 uur: het 5 voor 5-moment. "Ik ga uitleggen wat vrijheid betekent en hoeveel waarde we eraan moeten hechten. Het is geen vast gegeven om vrij te zijn. Dat zie je in Oekraïne. We moeten die vrijheid koesteren en altijd voorzichtig blijven. Van politici tot de gewone Nederlander."

Eindelijk
Lees ook:
Eindelijk kunnen we weer Bevrijdingsdag vieren (maar niet overal gratis)